26/05/2004 - 00:00
En el món del vi, cada cop és més important l'esforç per integrar els factors mediambientals en la gestió i el tractament dels productes vinícoles. Per millorar la gestió mediambiental en la indústria vitivinícola i obrir noves perspectives en l'ús de tecnologies netes, experts de tot el món s'han reunit fins avui, 26 de maig, en el III Congrés Internacional sobre Viticultura Sostenible i Gestió de Residus Vinícoles a l'Aula Magna de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.
El congrés és una plataforma internacional per debatre i conèixer quins són els avenços teòrics i pràctics més recents de la ciència i la tecnologia en la indústria del vi, un sector que també té en consideració l'evolució actual del marc legislatiu cap a entorns que aposten per una òptima gestió ambiental
A més de la visió de la producció i la sosteniblitat ambiental, el congrés ha abordat tot el cicle de vida del vi, amb els aspectes considerats més clàssics, al voltant de l'elaboració del vi, un cop el raïm és transportat al celler. L'objectiu bàsic és fomentar al màxim l'intercanvi d'idees i coneixements entre un ampli ventall d'experts, com ara investigadors, gestors de residus, consultors, productors, enginyers ambientals, directius, etc.
Així doncs, el congrés ha posat a l'abast dels experts els resultats més innovadors i actuals en producció ecològica integrada, impacte econòmic, tecnologies netes, riscos ambientals, etc. En la vessant més tecnològica, també s'han discutit les particularitats tècniques de processos ben variats (gestió de fangs i residus de destil·leria, desinfecció d'efluents, tractaments combinats, etc). També a les edicions anteriors del congrés, celebrades a Bordeus (1998) i Narbona (1994), el tractament d'efluents vinícoles va ser l'eix del programa científic.
La UB és l'entitat organitzadora del congrés, en el qual col.laboren l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) de la Generalitt de Catalunya, la International Water Association (IWA) i l'Office International de la Vigne et du Vin. Com a patrocinadors, figuren les empreses Codorniu, Freixenet, i Rius i Rius (consultoria).
El comitè organitzador, amb experts de tot l'àmbit internacional, ha estat presidit per Joan Mata, catedràtic del Departament d'Enginyeria Química i Metal.lúrgia de la UB, i cap del Grup de Recerca de Biotecnologia Ambiental, centrat en l'àrea d'eliminació biològica de nutrients i tractament biològic de residus.
Font: UB Comunicació / Rosa Martínez.