Contra els incendis, una gestió forestal sostenible

29/07/2002 - 00:00
El Pla de Vigilància Complementària, organitzat per l'Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), s'activa des del 15 de juny fins al 16 de setembre, i cobreix una àrea forestal de 500.000 hectàrees. 450 persones i 120 vehicles recorren el territori fent tasques de vigilància i informació, amb l'objectiu de prevenir els incendis o, si més no, de detectar-los ràpidament. El Departament d'Interior de la Generalitat, per la seva banda, ha desplegat més de 5.000 efectius per tot territori català dins la campanya de prevenció d'incendis d'aquesta temporada.

Les accions de prevenció i informatives són una eina important per lluitar contra el foc, però la protecció dels boscos no hauria d'acabar aquí. Segons l'opinió dels experts, naturalistes i propietaris de zones forestals, els boscos catalans estan abandonats, creixen sense control i no es gestionen adequadament per part de les administracions. Una política sostenibilista es revela, doncs, com un instrument de prevenció molt interessant.

El model forestal català ha canviat en els darrers segles i ara hi ha molta més superfície de bosc que abans, quan l'home treballava més la terra i explotava el bosc amb la ramaderia. Això, paradoxalment, tenia un efecte preventiu contra els incendis. El moviment de les persones cap a zones urbanes va provocar un abandonament dels boscos. Una bona explotació del bosc és la millor eina per combatre els incendis. Per aconseguir una gestió forestal sostenible s'han de combinar les funcions econòmiques, socials i ecològiques del bosc i no limitar-se a invertir recursos humans i tècnics en l'extinció dels incendis. La producció de fusta i l'aprofitament de les pastures per part de la ramaderia són exemples de com treure profit de les àrees forestals i dels múltiples usos que pot tenir el bosc, a més, evidentment, de la seva funció com a espai social i de lleure.

Una política de gestió forestal adequada i l'aplicació de mesures preventives com la neteja de línies elèctriques, de les voreres de les carreteres i l'establiment de franges de protecció dins de les urbanitzacions, poden fer disminuir els incendis de manera significativa. Una altra mesura que es planteja necessària és limitar l'accés al bosc durant els mesos de més risc. En els darrers anys, la proliferació de vehicles tot terreny a les zones forestals ha fet augmentar encara més el risc d'incendis. El Parlament va aprovar una llei que regula l'accés dels 4X4 al bosc, però fins ara no s'ha posat en pràctica de manera clara. És feina de tots cuidar el patrimoni forestal del nostre país, però les administracions tenen a les seves mans els elements perquè en un futur gaudim d'uns boscos sostenibles i evitem així els nombrosos incendis de cada estiu.

Relacionats

Butlletí