A principis de juny (concretament, el dia 4) es va obrir el període de sol·licitud pels ajuntaments de la comarca per participar en el projecte pilot Desendolla't, impulsat pel Consell Comarcal d'Osona, que promou l'estalvi energètic als Centres d'ensenyament d'infantil i primària d'Osona. El termini de sol·licitud va finalitzar el 18 de juny.
El projecte ha consistit en dotar de recursos tècnics i humans als centres d'ensenyament per tal que puguin millorar la seva gestió energètica mitjançant la creació i/o "empoderament" de la figura del responsable de l'esmentada gestió a cada escola. Per aconseguir-ho, Desendolla't ha ofert una formació a les persones designades per cada centre per assumir aquestes funcions i tot un procés d'assessorament i tutorització individualitzat al llarg del curs escolar 2012-2013. Aquesta acció ha suposat posar a disposició de cada centre un formador/assessor. A més, per tal de donar eines per realitzar una avaluació continuada de l'evolució dels consums s'ha equipat cada escola amb un aparell Envi-r que ha permès monitoritzar telemàticament el consum i diagnosticar les principals necessitats de cada centre. Finalment, el projecte Desendolla't ha incorporat una campanya de sensibilització a cada escola per tal de fomentar el canvi d'actituds a la comunitat educativa: professorat, PAS, alumnat, AMPA, etc.
Per d'implicar a la comunitat educativa, els ajuntaments revertiran a cada escola la meitat de l'estalvi real generat perquè aquest pugui ser destinat per aquelles actuacions més necessàries per cada escola: adquisició de material, projectes educatius del propis centres, millores estructurals, etc. En aquesta línia, la millora estimada en l'eficiència energètica serà diferent a cada centre, doncs hi ha moltes variables que influeixen en el consum: edificació, situació, dinàmica de funcionament, etc. Per aquests motius el projecte que ara s'inicia ofereix una atenció personalitzada a cada escola
Objectiu i resultats del projecte Desendolla't
El projecte Desendolla't, liderat per l'Agència local de l'energia d'Osona, ha avaluat les possibilitats d'estalvi en 20 CEIP de la comarca pels que es vol aconseguir un estalvi del 10-20% de la despesa i repercutir el 50% als centres, tal com feia el programa europeu Euronet 50/50.
De moment n'ha fet una prova pilot amb 5 centres, en els que han monitoritzat els consums mitjançant l'aparell de telemesura Envi-R, que emmagatzema dades de potència horària i temperatura. D'aquesta manera es va detectar que els consums nocturns o de caps de setmana en la majoria de CEIP eren de 5 kW elèctrics, dels quals desconnectant l'ascensor de nit, els ordinadors i les impressores, els equips termoelèctrics d'ACS i canviant l'horari de neteja dels centres i l'horari d'encesa de la climatització es va poder arribar als 1,1 kW nocturns.
L'estalvi energètic mig dels centres ha estat del 7% i un 10% d'estalvi econòmic (uns 9.000 €/any) amb inversions inferiors als 1.000 €.