Font: Nacions Unides
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són el pla mundial per aconseguir un futur millor i més sostenible. Aquest full de ruta global aborda els desafiaments actuals, inclosos els relacionats amb la pobresa, la desigualtat, el canvi climàtic, la degradació ambiental, la pau i la justícia. Els 17 objectius estan interconnectats i és important que tots es compleixin en 2030 per no deixar ningú enrere.
A cinc anys del llançament d'aquest ambiciós pla, la Dècada d'Acció sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible mostra un compromís renovat de la comunitat internacional per assegurar l'assoliment dels objectius mundials.
El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP) contribueix a la Dècada de diverses maneres.
El medi ambient té un paper fonamental en el compliment de cada un dels 17 objectius, des eliminar la fam fins a reduir les desigualtats o construir comunitats sostenibles. UNEP treballa amb totes les agències de el sistema de les Nacions Unides per ajudar els països a construir les capacitats que contribueixin a l'acompliment de l'Agenda 2030, amb l'objectiu de garantir que el medi ambient s'integri en tots els aspectes de el desenvolupament sostenible.
UNEP dóna seguiment a el progrés dels ODS a través de recursos com la Sala de Situació de al Medi Ambient Mundial , una dinàmica plataforma de coneixement dissenyada per recopilar, processar i compartir el millor de les troballes científiques i investigació ambiental de l'món, així com la gran quantitat de dades noves provinents de satèl·lits, drones i ciència ciutadana. La plataforma inclou eines crucials per revisar el progrés cap a l'assoliment dels objectius.
El Fòrum de Ciència, Política i Negocis sobre Medi Ambient de UNEP va establir un grup de treball sobre dades, anàlisi i intel·ligència artificial al març de 2018. A través d'aquest grup, UNEP ha estat treballant amb una àmplia gamma de socis per avaluar com utilitzar millor les dades per monitoritzar el medi ambient, inclosos els indicadors de mesurament dels ODS. UNEP també està treballant amb la comunitat mundial de ciència ciutadana per aprofitar millor les noves dades i construir un ecosistema digital sobre el medi ambient .
Mitjançant informes periòdics de previsió i l'informe anual Fronteres , UNEP identifica els problemes emergents més importants per al medi ambient, inclosos els relacionats amb la implementació dels ODS. Els informes de política sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible destaquen punts crítics per al canvi ambiental. L'evidència proporcionada es basa en la informació i les dades científiques.
UNEP brinda orientació tècnica i suport per a la governança ambiental, contribuint a el desenvolupament de lleis i polítiques coherents i guiant als països per a la implementació efectiva. Un exemple és el treball sobre els plans d'acció estratègics de biodiversitat a nivell nacional .
Avui en dia, el 70% dels boscos del món s'enfronten l'amenaça de la degradació. En aquest context, UNEP, juntament amb les agències i programes de les Nacions Unides, estan liderant la promoció de l'agricultura positiva per a la natura; les cadenes de subministrament lliures de contaminació; el consum sostenible; les aliances amb el sector privat i l'establiment de preus a les emissions de carboni.
Les solucions basades en la natura constitueixen una de les millors formes per aconseguir el benestar humà mentre abordem el canvi climàtic i protegim el planeta. UNEP i els seus socis lideren la Dècada de les Nacions Unides sobre la Restauració dels Ecosistemes 2021-2030 . La Dècada té com a objectiu unir la ciència i les millors pràctiques en restauració d'ecosistemes, i encoratjar l'acció.
Cada dos anys, UNEP reuneix científics i formuladors de polítiques de el món en l'Assemblea de l'ONU per al Medi Ambient. El tema de la propera Assemblea, programada per a febrer de 2021, és Enfortir l'acció per la naturalesa per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible .
Tenim 10 anys per transformar el nostre món. Continuar fent les coses com sempre les hem fet no serà possible, i no ens funcionarà en el futur, si volem aconseguir els ODS.
Pescadors a Libèria. Més de 3.000 milions de persones depenen de la biodiversitat marina i costanera per al seu manteniment. Les aigües costaneres s'estan deteriorant a causa de la contaminació i l'eutrofització. Sense esforços concertats, s'espera que l'eutrofització costanera augmenti 20% en els grans ecosistemes marins per al 2050. Foto d'UNEP.
Liderant l'acció ambiental
UNEP produeix campanyes de comunicació globals en suport dels ODS: Ferotge per la Vida , Respira la Vida i Mars Nets . UNEP també treballa amb un equip dedicat d'Ambaixadors de bona voluntat, herois i defensors per difondre la importància de conservar i tenir cura del medi ambient. UNEP a més dirigeix el premi Campions de la Terra , el major guardó ambiental de les Nacions Unides, que busca reconèixer les iniciatives i èxits ambientals innovadors i les persones que estan darrere d'ells.
Al setembre de 2019, UNEP i el Govern d'Alemanya van llançar Oportunitats Globals per als Objectius de Desenvolupament Sostenible (GO4SDG) , a la Cimera dels ODS a Nova York, per tal d'impulsar els esforços i les solucions en favor de l'Agenda 2030 . la iniciativa arribarà als responsables polítics, les petites i mitjanes empreses i els joves per augmentar l'ambició de construir economies inclusives i sostenibles en tots els nivells.
Aquesta plataforma es basarà en l'ampli coneixement científic de UNEP, el qual serà difós a través d'associacions i programes existents com la Xarxa One Planet, l'Aliança per a l'Acció cap a una Economia Verda, la Plataforma de Coneixement sobre Creixement Verd, el Centre de transició Justa de la Confederació Sindical Internacional i la Iniciativa Financera de UNEP, la qual cosa garanteix un enfocament adequat per abordar les diferents necessitats en cada regió global. La iniciativa també desenvoluparà aliança amb organitzacions que treballen directament amb el sector privat, inclòs el Fòrum Econòmic Mundial.