El projecte Dunia,de microfinançament agroecològic, permet a la població urbana de Barcelona donar suport a productors localsde tot Catalunya i facilitar així la implicació de la ciutadania en una alimentació més sostenible. Els microfinançadors -particulars o empreses- reben un retorn en forma de producte o de servei i es poden desgravar l’aportació econòmica a la declaració de la renda.
L’alimentació provinent de l’agricultura, l’agroalimentació, té un gran impacte sobre el medi ambient i és un dels factors més rellevants en l’agreujament del canvi climàtic ja que és responsable, entre d’altres, d’un quart del total d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (transport, fertilitzants químics, despesa d’aigua, etc).
La cooperativa Tarpuna impulsa el projecte Dunia per tal de facilitar la implicació de la ciutadania de Barcelona en l’alimentació sostenible per mitjà del microfinançament. Les persones particulars o empreses que ho desitgin, es poden convertir en microfinançadors i donar suport als petits productors i elaboradors ecològics i de proximitat de tot Catalunya, que abasteixen la ciutat de Barcelona.
Dunia, de moment en fase pilot, ha posat en marxa aquest mes d’octubre la segona tanda de campanyes de cofinançament agroecològic. Les primeres, que es van engegar el passat mes de juny, han aconseguit assolir amb èxit els objectius proposats, amb valoracions molt positives per part dels productors, que asseguren haver fet el pas d’engegar un microfinançament gràcies a la iniciativa.
Les tres noves campanyes, en marxa des del 13 d’octubre, cerquen recaptar el pressupost necessari per: ajudar a construir un obrador agroalimentari a l’Alt Camp amb punt de venda per dinamitzar l’economia rural i reduir l’impacte ambiental; impulsar l’horta eco al Priorat i reduir envasos d’un sol ús tot enllaçant ecologia i sostenibilitat; i recolzar, a Mataró, la producció segura de compost ecològic i KM0 per reduir el malbaratament alimentari i millorar la gestió dels residus.
Davant les greus afectacions que ha patit la producció agroalimentària local, a causa de la crisi per la COVID-19 principalment pel tancament dels seus canals habituals de comercialització, el projecte Dunia esdevé una possibilitat per enfortir el sector a curt, mig i llarg termini, tant per mitjà del suport financer com de la sensibilització ciutadana i la generació de compromís vers la sostenibilitat.
Dunia incideix en aspectes sovint oblidats de la sostenibilitat alimentària en la lluita contra el canvi climàtic: la governança i la participació de la pagesia i productors locals en tot el sistema alimentari. Posa l’èmfasi en accions de l’agricultura que no tenen a veure exclusivament amb qüestions mediambientals com són el finançament; la connexió d’agricultors amb els mercats; la diversificació de la producció; la millora de les inversions; així com l’empoderament de les persones de la ciutat contra la desigualtat al món rural, on els petits es veuen perjudicats pels grans mercats que venen més barat. Totes aquestes accions coincideixen amb les proposades per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per l’ONU.
La posada en marxa de Dunia, que significa terra en swahili, està en fase pilot, i és possible gràcies al finançament de la convocatòria ‘Impulsem el que fas’ de Barcelona Activa, de l’Ajuntament de Barcelona. Actualment se centra en projectes que abasteixen Barcelona i crea la comunitat a la ciutat.
Comunitat ciutadana per la prosperitat del camp
Dunia proposa registrar-se a aquí per formar part d’una comunitat connectada amb la producció alimentària ecològica i de proximitat, i rebre continguts sobre alimentació sostenible, agroecologia, iniciatives de productors locals per millorar en sostenibilitat. Arribat el moment, la comunitat serà informada de la possibilitat de cofinançar les campanyes de microfinançament que es llancin (projectes o productors), així com sobre llur evolució i rendiment de comptes.
Com funciona Dunia?
Persones particulars i empreses es poden registrar aquí, definir quina aportació voldrien fer -sense que aquesta declaració d’intencions sigui d’obligat compliment- i formar part de la comunitat compromesa i informada.
La comunitat registrada rebrà actualitzacions de les campanyes publicades a Dunia, que s’enllacen directament a la plataforma de microfinançament de Goteo.org, on es poden fer les aportacions econòmiques, tot seguint el procediment habitual de la plataforma. A canvi, el microfinançador rep un retorn en forma de producte (verdura, fruita, vi, compost, llavors...) o de servei com ara cursos (horticultura, enologia, etc.), visites al productor, o d’altres.
A més a més, com que el cofinançament es fa a la plataforma de la Fundació Goteo, totes les aportacions es poden desgravar a la declaració de la renda, i per tant, les accions de microfinançament tenen repercussió en la distribució dels impostos.
Exemple pràctic:
En cas de que el microfinançador sigui una persona física, la desgravació és d’un 80%. És a dir, si l’aportació econòmica fos de 100 euros, Hisenda n’hi tornaria 80 i, per tant, l’aportació real seria de 20 euros. Si el microfinançador, en canvi, és una empresa, la desgravació és d’un 35%. Si l’aportació fos de 100 euros, Hisenda n’hi tornaria 35 i per tant l’aportació real seria de 65€.
Acció de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) per a les empreses
Dunia s’adreça amb especial atenció a les empreses que aposten per la sostenibilitat i són actives en la seva responsabilitat social per proposar-los formar part d’aquesta comunitat de cofinançament. Es tracta d’una acció de RSC de fàcil implementació, que enforteix el vincle entre l’empresa i la seva plantilla, i té impacte directe en el camí d’assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), definits per l’ONU.
En un moment especialment delicat per a l’economia, arrel de la crisi pel COVID-19, Dunia proposa fomentar el suport mutu i facilitar la creació d’una xarxa cofinançadora que recolzi als productors agroecològics que volen fer millores en els seus negocis amb una visió de millora col·lectiva, tant a curt, mig i llarg termini.
Les empreses poden participar en aquests projectes de diverses maneres: per mitjà del cofinançament directe, a canvi de recompenses per als seus treballadors; a través del matchfunding, que és una aportació única a un projecte que multiplica totes les aportacions individuals fins al topall que ha donat l’empresa; per mitjà de col·laboracions no monetàries com ara donacions de producte adient pel projecte o productor; o bé amb la difusió de la iniciativa pels canals de què l’empresa disposi.
Coherència i transparència en la valoració de l’impacte
La sensibilització de la ciutadania sobre els diversos aspectes ambientals, econòmics i socials que influeixen en la sostenibilitat de la producció d’aliments és una de les claus de Dunia. També ho és la coherència i la transparència a l’hora de seleccionar projectes per a ser cofinançats. Per això s’han establert uns criteris de valoració de la sostenibilitat dels projectes candidats, amb l’assessorament d’un grup científic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la col·laboració d’una comissió formada per entitats del sector agroecològic i de l’economia social i solidària. Aquest grup també valora l’impacte en sostenibilitat, de les millores realitzades gràcies a les aportacions econòmiques del cofinançament.
Dunia és una iniciativa de Tarpuna SCCL
Tarpuna és una cooperativa d’innovació social que, des del 2012, porta enfortint el vincle entre camp i ciutat per tal que el sistema alimentari sigui més sostenible. Dunia dóna seguiment a aquest objectiu i ho fa des del microfinançament.
Les entitats de la comissió - Arran de Terra, Associació l’Era, Opcions, Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB), Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) i Slow Food Barcelona - donen suport també en l’estudi de viabilitat i possible replicabilitat futura del projecte.