27/02/2007 - 00:00
'A les ciutats és on es decidirà el futur de les solucions als problemes ambientals'. Amb aquest convenciment, el secretari general de Prevención, Contaminación y Cambio Climático del Ministerio de Medio Ambiente espanyol, Arturo Gonzalo Aizpiri, ha inaugurat aquest matí el Saló Ecocity juntament amb altres càrrecs polítics.
Del 27 de febrer al 2 de març professionals, empresaris del sector i administracions públiques es troben al Saló Ecocity que acull Fira de Barcelona per mostrar i compartir noves solucions ambientals per a la indústria i les ciutats.
En la inauguració del Saló hi han participat càrrecs de l'administració barcelonina i catalana, així com representants polítics dels governs espanyol, egipci i marroquí, que han vingut per participar en el III Fòrum Euro-mediterrani de Desenvolupament Sostenible que se celebra en el marc del Saló.
El president del Consell d'Administració de Fira Barcelona, Josep Lluís Bonet, i el president d'Ecocity, Ramon Roca, també hi han intervingut per donar la benvinguda als assistents i desitjar que el Saló contribueixi a reflexionar sobre com construir una societat més sostenible. Ramon Roca també ha volgut aportar algunes dades per mostrar la importància econòmica d'aquest sector empresarial: anualment creix entre un 5 i 6% a nivell de l'Estat espanyol (actualment representa un 1,6% del PIB estatal, mentre que fa dos anys suposava l'1,3%).
Les ciutats com a motor del desenvolupament sostenible
La roda de premsa d'inauguració ha mostrat el consens que hi ha entre tots els agents sobre el paper central que tenen les ciutats en la recerca de solucions als problemes mediambientals del planeta. Així ho explicava l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu: 'Les ciutats, actuant localment poden contribuir a complir els objectius planetaris en matèria de medi ambient. Per assolir aquests objectius, cal el compromís de la ciutadania, l'administració i el sector empresarial que treballa amb el medi ambient i que esperem que durant els propers anys continuï creixent i tiri endavant'.
El representant espanyol, Gonzalo Aizpiri, ha subratllat el canvi que s'ha produït els darrers anys, i que explica que l'anterior Saló Ecomed s'hagi convertit en l'actual Ecocity: 'Fins fa poc el debat ambiental era en gran mesura un debat industrial, però darrerament el protagonisme recau més sobre l'àmbit municipal'. Això suposa, per al secretari general, una major complexitat perquè 'és relativament fàcil actuar sobre una fàbrica, però en canvi les ciutats són molt diferents entre elles, cosa que requereix unes solucions més complexes; per tant, a les ciutats és on es decidirà el futur de les solucions als problemes ambientals'.
El representant de la Generalitat de Catalunya, Eduard Pallejà -secretari de Medi Ambient i Habitatge-, espera que el Saló permeti a les administracions municipals adaptar-se a les noves necessitats ambientals.
III Fòrum Euro-mediterrani: la necessària cooperació nord-sud
La roda de premsa també ha servit per inaugurar el tercer Fòrum Euro-mediterrani en matèria de desenvolupament sostenible, que en aquesta edició coincideix amb la celebració d'Ecocity. És per això que hi estaven convidats el ministre d'Estat egipci per a Assumptes Mediambientals, Maged George Eliaa Gatas, i el secretari general marroquí del Ministeri d'Ordenació del Territori, Aigua i Medi Ambient, Mohammad Ameur.
Aquests dos representants de la ribera sud mediterrània han coincidit en la necessitat de la cooperació de tots els països que conflueixen en aquest mar per trobar respostes comunes als reptes mediambientals i en la necessitat de fer compatible el desenvolupament econòmic i social amb la sostenibilitat.
Qui ha esta més contundent en aquest sentit ha estat el ministre egipci, que ha criticat els acords internacionals en matèria de comerç: 'cal que aquests acords tinguin en compte l'impacte negatiu que pot tenir sobre el medi ambient la liberalització del comerç'. En aquest sentit, el ministre ha demanat consens per trobar les solucions més adequades.
També el representant marroquí ha destacat que cal regular la globalització tenint en compte el respecte pel medi ambient. Mohammad Ameur s'ha mostrat optimista perquè considera que actualment ja hi ha consciència sobre la necessitat de preservar el medi ambient, i les vies des de les institucions estan traçades; tot i que ha afegit que el que ara cal és actuar. Per a això, 'hem de construir vies de progrés compartit entre els pobles de la Mediterrània i el món'.
Adjunt | Mida |
---|---|
Diferents imatges de la primera jornada. FOTOS: L.A. | 105.83 KB |
notícies publicades | 27.83 KB |