03/11/2005 - 00:00
Un intens i vibrant debat sobre la sostenibilitat ha tancat aquest divendres al migdia el saló sobre el Medi Ambient i l'Energia Ecomed-Pollutec. El mediàtic Bjorn Lomborg, autor del llibre 'El ecologista escéptico', discutida aportació al pensament sostenibilista des de l'òptica neocon, ha centrat bona part de la discussió amb uns arguments que han xocat, de ple, amb el de la resta de ponents, entre els quals destacava el catedràtic Joan Martínez Alier i Domingo Jiménez Beltrán, exdirector de l'Agència Europea del Medi Ambient i actualment assessor del Gabinet Econòmic del president Zapatero. L'expectació creada per aquest debat ha estat compensada amb una sala quasi plena.
Tot i que el títol de la taula rodona era 'El cost de no tenir polítiques ambientals a l'empresa, els reptes de l'empresa global', les polítiques empresarials van servir només com a marc de la discussió. Aquesta, ben aviat, va anar a parar a un terreny més general: quines són les prioritats ambientals del món avui en dia? Com ha de ser el món de demà? És possible un món que no sigui responsable ambienalment? Cal una nova fiscalitat global?
Les teories d'economia ecològica de Joan Martínez Alier, que té un llibre recent al carrer 'El ecologismo de los pobres-, han complementat bé amb les idees llançades per Domingo Jiménez Beltrán -situat en un estadi més concret, més a prop de l'acció. Ha estat el front comú contra el liberalisme de Lomborg, complementat per les aportacions del públic i de Frans B. Clerck, director de Triodos Bank, també present a la sala. Clerck ha dit, amb menys ingenuïtat del que podia semblar incialment: els 'empresaris són persones, que actuin doncs com a persones'.
Bjorn Lomborg ha desafiat, servint-se més de titulars periodístics que no pas de dades concretes, els arguments dels seus ponents precedents. Al seu entendre, es parla massa i s'actua poc, i quan s'actua, s'actua havent escollit les prioritats no adequades, 'massa sovint triades a partir del que queda bé o és espectacular a la televisió'. 'Amb el que costa Kyoto, l'ONU podria fer un impuls decisiu en la lluita contra la fam al món', ha explicat. Lomborg ha recordat que la feina de les empreses és 'fer diners' i que no podem fer recaure en elles 'la feina d'arreglar el món'. 'Ens correspon a nosaltres, com a democràcies, crear les regulacions adequades per què tots hi sortim guanyant', ha dit.
Martínez Alier i Jiménez Beltrán han reaccionat amb duresa, -en el tram final del fòrum el debat ha estat molt viu, tot i que s'ha evitat la tensió-: al seu entendre, la visió de Lomborg explica només una part de l'eqüació. 'Hay muchas protestas de gente pobre -protestas que Lomborg olvida en sus análisis tan limpios y, si me lo permiten, decimonónicos- en defensa de los recursos naturales, no porque sean ecologistas profesionales sino porque directamente los necesitan para sobrevivir. Ese es el ecologismo de los pobres', ha afirmat Martínez Alier. L'ecologisme de la supervivència contra l'ecologisme dels escèptics... o hauríem de dir, dels rics?
Martínez Alier, sotsdirector de l'Institut de Ciència i Tecnologia Aplicada de la UAB, ha remarcat els conflictes d'avui, tot subratllant que l'economia, avui, no s'està desmaterialitzant i que rera els conflictes s'amaguen, latents o no, grans enfrontaments. Martínez Alier ha destacat, lúcidament, que la valoració monetària és només un dels llenguatges possibles' i que hi ha altres elements, com els valors ecològics o culturals que han de ser tinguts en compte.
Domingo Jiménez Beltrán ha aprofitat per anunciar que molt probablement al juny s'aprovarà una Carta Europea de la Sostenibilitat, document que servirà de marc de les polítiques ambientals, participatives i, s'espera, també econòmiques dels 25 països de la UE. L'exdirector de l'Agència Europea del Medi Ambient, ha subratllat que Europa ha de marcar la pauta, -i en aquest sentit ha remarcat el lideratge assolit en l'impuls del protocol de Kyoto i de la normativa REACH-. Jiménez Beltran ha defensat una fiscalitat global, i va citar la iniciativa per 'gravar' el kerosè dels avions. Un primer assaig de taxa internacional.