08/11/2007 - 00:00
El fenomen no és nou, ni de bon tros, però la multiplicació de la informació sobre l'escalfament global i el canvi climàtic semblen haver esdevingut en els últims anys una bona font d'inspiració per als autors de thrillers ecològics, o 'ecothrillers'. Aquest subgènere literari i cinematogràfic té els elements necessaris per crear històries que atrauen el gran públic: impacte, tensió, un toc de pànic, desesperació momentània i una certa crida a la consciència. L'element impredictible, i temible, ja no és l'espia del bàndol contrari, el narcotraficant o el terrorista internacional, sinó els elements naturals. O aquells que els exploten a gran escala.
Els nous herois són éssers humans bastant corrents, en molts casos femenins, que posen a prova la seva valentia en un espai salvatge amenaçat pels efectes dels negocis multinacionals i la tecnologia. Els escenaris que fa un segle donaven peu a històries d'aventures i exploradors, són ara l'objecte mateix de la trama, la princesa que cal salvar de l'ogre dolent. Per als lectors detallistes, de vegades pot costar d'empassar que les causes i conseqüències dels desastres naturals que s'expliquen estiguin relacionats de manera tan directa. Però si passem això per alt, i sembla que molts lectors ho fan, podem estar davant una proliferació de bestsellers semblant a la del gènere de novel·la històrica dels darrers anys.
A Hollywood ho tenen clar, i ja preparen una bona desena de superproduccions en aquesta línia. I els prestatges de les llibreries britàniques i nord-americanes, sobretot, contenen ja un bon grapat de títols de thrillers ecològics. Alguns s'han traduït al castellà (per ara sembla que cap editorial catalana s'apunta a aquest gènere), i fa unes setmanes s'ha publicat el primer ecothriller amb protagonista barceloní.
Tot i que és impossible fer un llistat complet, a continuació oferim les referències d'alguns dels thrillers ecològics més sonats fins ara.
Kim Stanley Robinson, el més prolífic
Aquest conegut autor nord-americà de ciència ficció, i guanyador dels guardons més prestigiosos en aquest gènere, ha signat diversos títols amb rerefons d'amenaça ecològica. Entre ells, la trilogia 'Science in the Capital', protagonitzada per científics de la National Science Foundation i un senador nord-americà que s'enfronten al govern i les grans corporacions per mirar d'evitar un desastre ecològic global. El primer llibre de la sèrie, 'Forty Signs of Rain' (l'únic traduït fins ara al castellà: 'Señales de lluvia') se centra en l'escalfament global. El segon, 'Fifty Degrees Below', imagina una glaciació a Europa i la costa est dels Estats Units. I el tercer, 'Sixty Days and Counting', explica l'elecció d'un nou president nord-americà que lluita per salvar el món.
A 'Antartica' ('Antártida', editat en castellà) recrea els esforços de les multinacionals del petroli per aconseguir permisos d'explotació mentre el continent comença a patir els efectes de l'escalfament global.
'Medusa', amb toc local
Una de les novetats entre els thrillers ecològics és 'Medusa', del biòleg marí Sergio Rossi i l'historiador i periodista Toni Polo. Escrita i publicada en castellà, aquesta novel·la ens situa a l'any 2012, quan la sobreexplotació pesquera i les anomalies climàtiques al fons marí propicien una plaga mundial d'un nou tipus de medusa. Un biòleg professor de la Universitat de Barcelona encapçala l'equip científic que tracta de frenar la invasió, amb l'oposició de la indústria pesquera nord-americana.
Bestsellers dels últims anys
Entre els títols de més èxit dels darres anys destaca 'Der Schwarm', de Frantz Schätzing. Tot i que la traducció literal és 'l'eixam', en castellà s'ha publicat com a 'El quinto día'. S'ha traduït a 18 idiomes i Uma Thurman ha comprat els drets per fer una pel·lícula. 'Der Schwarm' comença amb la desaparició inexplicable d'un pescador al Perú, la detecció d'organismes estranys al fons marí a Noruega i canvis inquietants en els comportaments de les balenes: fets sense una causa comuna clara, però que fan preveure que s'apropa una gran catàstrofe.
'Zodiac: The Eco-Thriller' (que no té res a veure amb la pel·lícula 'Zodiac' que s'ha estrenat recentment) és una novel·la de Neal Stephenson de finals dels anys 80 i, probablement, una de les primeres que es va adscriure clarament al subgènere de thrillers ecològics. Narra les aventures d'un activista ambiental que tracta de trobar proves per inculpar una gran corporació d'uns vessaments tòxics al port de Boston.
Boston és també l'escenari de 'Strong Motion', de Jonathan Franzen, que imagina una sèrie de petits terratrèmols a la ciutat que segons el protagonista, un sismòleg de Harvard, són causats pels vessaments d'una empresa química gegant.
També ha tingut molt d'èxit, als Estats Units, la sèrie escrita per Kirk Russel i protagonitzada pel detectiu John Marquez, que persegueix caçadors furtius i traficants de caviar il·legal. 'Shell Games', 'Night Game' i 'Dead Game' són tres dels títols d'aquesta col·lecció.
Uns quants títols més
- 'Smilla's Sense of Snow', de Peter Hoeg ('La señorita Smila y especial percepción de la nieve', en castellà): Una esquimal groenlandesa, experta en les propietats físiques del gel, descobreix que es fan expedicions secretes al seu país mentre investiga un crim.
- 'The Cage', d'Audrey Schulman: Situacions de supervivència extrema per a una fotògrafa que vol immortalitzar ossos polars a l'oest de Canadà.
- 'Greenhouse summer', de Norman Spinrad: D'aquí cent anys, a un París de clima tropical, una nova conferència de les Nacions Unides adverteix d'un agreujament del canvi climàtic que farà Europa totalment inhabitable per les altes temperatures.
- 'Cólere', del flòsof francés Denis Marquet: La natura es rebel·la contra la humanitat amb terratèmols, tsunamis, erupcions volcàniques i virus fulminants que s'estenen per tot el planeta. Diversos personatges (científics, periodistes, antropòlegs, indígenes...) miren de trobar les causes del cataclisme, amb referències continues a la hipòtesis Gaia.
- 'Desert Burial', de Brian Littlefair: A Malí, un geòleg nord-americà es debat entre col·laborar amb una multinacional que vol construir un cementeri nuclear i ajudar les organitzacions humanitàries que tracten de pal·liar les malalties que pateix la població refugiada a la zona.
- 'Black Leopard', de Steven Vien: Dos biòlegs a l'Àfrica descobreixen que el govern del país vol vendre la selva que han investigat, on hi viuen leopards negres i ximpanzés.