La Llista Vermella d'Espècies Amenaçades és l'eina més potent de seguiment de la biodiversitat a escala planetària. Tal i com explica Jane Smart, cap del Programa d'Espècies de la UICN, s'ha passat d'editar un llibre a construir una extensa base de dades on line que recull -a data d'avui- 44.838 espècies. Malgrat les magnituds -hi participa una xarxa de més de 10.000 científics- la Llista avalua una part infinitesimal de la biodiversitat que s'estima en uns 15 milions d'espècies. La Llista divideix les espècies avaluades en vuit categories: extingides; extingides en estat salvatge; perill crític d'extinció; en perill; vulnerable; quasi amenaçades; preocupació menor i dades insuficients.
El 'Dow Jones' de la biodiversitat
Cada nova actualització de la llista suposa augmentar el nombre d'espècies avaluades i això dificulta el seguiment de la tendència. Per solucionar aquesta dificultat, la UICN ha desenvolupat conjuntament amb la Societat Zoològica de Londres, l'índex de mostreig de la Llista Vermella (SRLI) que pretén ser "un Dow Jones de la biodiversitat". La metodologia d'aquest indicador es basa en mostrejar aleatòriament -talment com un enquestador a la sortida d'un col·legi electoral- unes 1.500 espècies de grups taxonòmics determinats. Els primers resultats indiquen una tendència molt clara: almenys un de cada quatre espècies estan amenaçades: rèptils (22%), crancs d'aigua dolça (32%), coralls (33%)... Jonathan Baillie, director dels programes de conservació de la Societat Zoològica de Londres ha explicat que més endavant aplicaran l'índex a grups menys coneguts com els coleòpters, mol·luscs, fongs, líquens i els diversos grups de vegetals.
(P)
Esforç en l'estudi de mamífers
La darrera actualització de la Llista Vermella ha suposat focalitzar l'atenció en els mamífers. Més de 1.800 científics de 130 estats han avaluat 5.487 espècies determinant-ne que almenys 1.141 estan amenaçades. Així mateix, en 836 més no es disposa de suficients dades fet que suposa que el percentatge de mamífers en perill ascendeixi fins al 36% tal i com afirma Jan Schipper, coordinador d'aquest estudi que es publicarà ben aviat a Science. El projecte no només té el valor de la magnitud de les dades -ha suposat respecte la darrera avaluació de 1996, incrementar la llista en 700 espècies i actualitzar-ne més de 3.000- sinó especialment la informació aportada tant a nivell de distribució territorial, taxonomia i amenaces concretes per a la seva conservació. Schipper ha subratllat la diferència de coneixement entre les espècies terrestres i marines -a banda de les que no tenen dades almenys un 36% dels mamífers marins estan amenaçats- i ha fet una crida a l'estudi d'aquest darrer grup.
A nivell català, en els darrers dos segles han desaparegut dues espècies de carnívors, els linxs, el vellmarí i la cabra salvatge del Pirineu. També s'han produït bioinvasions per part del visó americà, la marmota i el koipú -gran rosegador similar al castor que viu a la baixa Val d'Aran- i el mufló. Aquest fet, juntament amb el retorn d'espècies com l'ós bru i el llop situa el nombre de mamífers al Principat en 97.
Enmig de notícies més aviat negatives, Simon Stuart, cap del Subcomissió d'Avaluació de la Biodiversitat de la UICN, ha aportat petites clarianes per a l'esperança com el redescobriment del llangardaix gegant (Gallotia auaritae) a l'illa canària de la Palma. Aquest rèptil es considerava extingit cinc segles ençà. Aquest fet també s'ha repetit amb tres espècies de gripau a Costa Rica.
--
Consulta les estadístiques completes.
La Llista Vermella de les Espècies Amenaçades (2008)
Espècies avaluades: 44.838
Espècies en perill crític d'extinció: 3.246
Espècies en peril d'extinció: 4.470
Espècies vulnerables: 8.912Espècies de mamífers avaluades: 5.487
Mamífers amenaçats: 1.141
Mamífers en perill crític d'extinció: 188
Mamífers en perill d'extinció: 450
Mamífers extingits des de 1500: 87
Adjunt | Mida |
---|---|
![]() | 23.18 KB |