El CILMA ajudarà els municipis a fer prevenció de la contaminació lluminosa

Catalunya ha estat la primera comunitat autònoma de l’Estat espanyol en aprovat un cos normatiu específic sobre aquesta qüestio

Redacció

14/06/2010 - 00:00
El Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA) ha encarregat l'elaboració del "Manual per al desenvolupament de les competències municipals en matèria de contaminació lluminosa". Aquest ha de ser una eina útil perquè els ens locals coneguin la normativa que existeix actualment sobre aquesta matèria i com aplicar-la, que ha estat elaborat per la consultoria socioambiental Repte Territorial, S.C. i es pot descarregar al web www.cilma.cat.
El mes d'octubre de 2009, el CILMA va organitzar a Girona un curs pràctic sobre la prevenció de la contaminació lluminosa en l'àmbit municipal que va tenir molt bona acollida. El curs s'estructurava en diferents sessions temàtiques que tractaven tant aspectes tècnics relatius a la contaminació lluminosa (tipologia de làmpades, reducció de flux lluminós, lluminàries, noves solucions d'il·luminació amb LED, etc.), com aspectes d'anàlisi del nou marc de competències que l'aprovació de la normativa catalana de prevenció de la contaminació lluminosa creava per als municipis. Cal assenyalar que Catalunya ha estat la primera comunitat autònoma de l'Estat espanyol en aprovar un cos normatiu específic sobre la prevenció en aquesta matèria.
El curs va evidenciar el poc coneixement de la normativa per part dels ens locals i per aquesta raó, el CILMA ha decidit elaborar aquest manual. L'informe facilita als municipis una eina pràctica per conèixer les competències que tenen pel que fa a la prevenció de la contaminació lluminosa i les descriu de forma sintetitzada.

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat recursos per la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) que anul·la l’ordenança de la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE), actualment vigent. Les tres administracions han refermat en els recursos l’obligació de protegir el dret de la salut de les persones i han destacat que la sentència va en contra de les normatives europees i estatals.

Notícia
Foto: @Laura Guerrero

Foto: @Laura Guerrero

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat executar provisionalment la sentència que anul·la la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE) per un motiu processal. La petició d’execució plantejada per l’Associació Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries s’ha presentat abans de temps.

Article

Ecologistes en Acció ha estudiat les analítiques de contaminants realitzades pels organismes oficials de gestió de rius i aigües subterrànies. Les dades mostren que totes les conques pateixen una elevada contaminació amb plaguicides i altres tòxics, com a derivats del petroli. L’informe també exposa greus deficiències legals i de gestió.

Butlletí