El City Protocol Society proposa una visió sistèmica de la ciutat

Sostenible.cat
30/07/2012 - 00:00

El mes passat va néixer a Barcelona l'embrió d'una idea d'abast internacional: el City Protocol. L'Ajuntament va convocar a representants de ciutats, empreses, organizacions, universitats i centres de recerca per proposar al món la creació d'una comunitat oberta que s'ocupi de reflexionar i proposar un llenguatge comú per a les ciutats.

Les ciutats i el 70% de la població mundial que hi viu, tenen reptes comuns que requereixen trobar un llenguatge compartit i fórmules per a fer fluir idees, indicadors, solucions tecnològiques, models de gestió. És el que els promotors del projecte liderats per l'Ajuntament de Barcelona anomenen City Protocol. Certament, encara està per dibuixar què vol dir exactament, com abordar-ho i fins on arribar. Precisament, aquest va ser el motiu del taller de treball convocat a Barcelona (vegeu participants al final).

Aquest projecte, segons les pròpies paraules dels promotors, és "un nou marc de treball obert, de treball global i progressiu de les ciutats a tot el món per avaluar i millorar en els àmbits de la sostenibilitat, la competitivitat econòmica, la qualitat de vida, i serveis de la ciutat, mitjançant la innovació i demostrant nous models de lideratge, noves formes de participació de la societat , i mitjançant l'aprofitament de les noves tecnologies de la comunicació (TIC). El City Protocol es refereix a la ciutat sota un enfocament sistèmic".

El projecte s'inspira en la Internet Society, una organització internacional sense ànim de lucre que a través de processos oberts i democràtics entre els seus membres institucionals i individuals, i dels seus Capítols Regionals implantats a 160 països, assessora a governs, empreses, associacions i particulars sobre els impactes polítics, econòmics, socials o ètics de la xarxa. El treball tècnic permet també proposar estàndards i postures globals sobre qüestions derivades de la privacitat, la seguretat, la governabilitat i els mecanismes d'intercanvi d'informació a Internet.

El govern i la gestió de les ciutats es descentralitzada i, alhora, les polítiques locals són essencials per abordar els reptes socioambientals i econòmics a escala global. Seria possible crear una comunitat internacional on dissenyar, debatre i acordar línies de treball compartides? Els participants al taller de Barcelona consideren que és possible i necessari.

Tan és així, que es va dissenyar un primer acord on essencialment es planteja l'interès de començar a caminar. Més de 140 entitats l'han signat i s'ha creat un Consell de Direcció Interí (fins que s'estableixin les bases per a una elecció democràtica) coordinat per  en Manel Sanromà, CIO de l'Ajuntament de Barcelona. La participació en aquest Consell és voluntària i ja compta amb 35 entitats (governs locals, empreses i organitzacions). A l'octubre es farà una segona reunió a San Francisco amb l'objectiu de donar forma definitiva a la City Protocol Society i establir el primer programa de treball. Comença a caminar una bona iniciativa nascuda al nostre país. Convé seguir-ne l'evolució.

 

Participants en el Taller de llançament:

Ciutats: Amsterdam, Barcelona, Boston, Buenos Aires, Busan, Copenhage, Derby, Dublin, Gènova, Helsinki, Hyderabad, Estambul, Lima, Livorno, Lió, Maputo, Medellín, Milà, Moscou, Nairobi, Nova York, Niça, París, Quito, Roma, San Francisco, Seul, Taipei, Torí, Uppsala, Venècia, Viena, Yokohama.

Empreses: Abertis, Accenture, Agbar, Capgemini, Citigroup, Fujitsu, Grupo Etra, Hp, Ibm, Indra, Microsoft, Oracle, Ros Roca, Schneider Electric - Telvent, Siemens, Telefonica, Philips, Opentext, Sap, Italtel.

Organitzacions: Aenor, Barcelona Urban Ecology Agency, Citilab, Citizen Housing And Planning Council New York, Ecocity Builders, Eurocities, European Commission, European Network Of Living Labs, Fundació Mobile World Capital, Green Building Council, Iclei, Jnnurm, Living Labs Global, Localret, Major Cities Of Europe, Metropolis, Red Española De Ciudades Inteligentes, Smart City World Congress, Think Innovation, United Cities And Local Governments.

Universitats: Argonne National Laboratory - University of Chicago, Center For Technology In Government - Universitat  At Albany, Esade, Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (Iaac), Iese, Imperial College Business School, London School Of Economics (Lse), Mit (Architecture & Ict), Rutgers University School Of Public Affairs & Administration - Public Technology Insitute, Universidad de Cantabria, Universitat de Girona, University Of Sydney, University Of Virginia, Universitat Politècnica de Catalunya (Upc), Yonsei University.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon Cityprotocol.org96.88 KB

Relacionats

Butlletí