El comerç de proximitat de Vic se suma al residu zero

14/12/2019 - 09:00

‘Soc un comerç + sostenible’ és el primer pas d’una campanya perquè Vic esdevingui un model pioner en la prevenció de residus i s’avanci cap a una ciutat més sostenible i saludable.

La confiança, la proximitat i el compromís són els tres eixos de la campanya ‘Soc un comerç + sostenible’ que es promou des de l’Ajuntament de Vic per aquestes festes de Nadal i que s’ha treballat conjuntament amb Vic Comerç i el grup Residu Zero Osona perquè Vic sigui un exemple a seguir en la prevenció de residus, ha exposat la regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç, Bet Piella.

‘Soc un comerç + sostenible’ és una de les primeres accions visibles de la campanya de prevenció de residus ‘Suma’t al zero’, que s’anirà desplegant mica en mica, i que arriba en una època on el consum augmenta i, en conseqüència, també ho fan els residus que generem. Piella ha exposat que la campanya té l’objectiu de sensibilitzar i fomentar els bons hàbits en el comerç i, paral·lelament, continuar fomentant el comerç de proximitat.

Per això, ‘Soc un comerç + sostenible’ també vol reconèixer la confiança del comerciant que assessora en la quantitat de producte que es pot comprar per evitar el malbaratament, la proximitat que incideix en tenir uns hàbits més saludables gràcies als productes de proximitat i de temporada, i el compromís per la sostenibilitat ajudant a reduir l’ús del plàstic d’un sol ús.

Piella espera que la campanya de comerç ajudi a promocionar els comerços més sostenibles i que ja treballen per facilitar la prevenció de residus i, al mateix temps, animi a més comerços a afegir-s’hi per fer la transició cap a un model més sostenible. Per altra banda, es premiarà els clients que hi compren i que fan possible prevenir la generació de residus i que segueixen el lema “Suma’t al zero”.

Les persones que comprin de forma sostenible en la quinzena de comerços que ja hi ha adherits per fomentar les bones pràctiques podran entrar en el sorteig d’un lot de productes per evitar la generació de residus.

Tots els comerços més sostenibles es podran reconèixer gràcies a un distintiu d’argila elaborat artesanalment i sense residus.

 

15 comerços més sostenibles

A hores d’ara una quinzena de comerços compleixen tres d’aquests requisits per participar en la campanya: no disposar de bosses de plàstic d’un sol ús, utilitzar bosses compostables, facilitar la compra de productes a granel, facilitar l’ús d’envasos reutilitzables com carmanyoles o altres envasos reutilitzables, o premiar l’ús de l’envàs reutilitzable amb descomptes, productes de regal o campanyes pròpies que potenciïn la prevenció de residus.

Bet Piella també ha exposat que també han de complir dues de les següents condicions: suposar una diversificació de l’oferta comercial existent al sector delimitat i que resolgui una mancança real dins del sector; que es tracti d’establiments singulars, ja sigui pel seu caràcter innovador o per la capacitat d’atracció de clients; que es tracti d’activitat amb marca pròpia; o bé, que es tracti d’activitats desenvolupades per artistes, persones professionals artesanes o dissenyadores.

Distintiu elaborat artesanalment pels comerços adherits a la campanya

 

Suma’t al zero: Objectiu residu zero

Des de l’Ajuntament s’està treballant transversalment des de totes les àrees municipals perquè Vic sigui pionera en l’àmbit de la prevenció de residus i s’anima a tota la ciutadania a seguir la campanya “Suma’t al zero” per seguir avançant cap a una ciutat encara més saludable i sostenible.

En aquest sentit, totes les accions estan incloses dins del Pla de Prevenció de Residus i s’aniran desplegant en els propers mesos, com ara accions destinades a prevenir el malbaratament alimentari, residus assimilables, compostatge comunitari en format de pla pilot, o bé la utilització de caramels embolicats en paper compostable durant la cavalcada de Reis.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’objectiu del projecte,  liderat per un equip interdisciplinari del grup de recerca Coneixement i Didàctica (CODI) de la Universitat de Vic és que els nens i les nenes que hi participin puguin tenir una experiència ambiental autèntica. És a dir, que puguin recollir dades ambientals reals, que prenguin decisions a partir d’aquestes dades i que puguin fer accions que ajudin a millorar la biodiversitat del pati.

Article

 

Descobreix què pots fer en el teu dia a dia per reduir els plàstics innecessaris que contaminen els ecosistemes i malmeten la teva salut.

Article
Portal interactiu per la Setmana europea de la prevenció de residus 2021

 

Descobriu com formar part d'una comunitat circular i participeu a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Butlletí