Font: Ajuntament de Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la reducció del 10% del preu públic de recollida de residus per comerços i empreses a les activitats que estiguin aplicant mesures d’eliminació o reducció dels plàstics d’un sol ús.
El Compromís Barcelona Plàstic Zero compta ja amb gairebé 200 adhesions d’entitats i establiments, una xarxa cada vegada més gran que lidera la reducció de la cultura de l’usar i llençar a la ciutat.
El passat 24 de novembre de 2022, en el saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona s’ha celebrat, en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que el Compromís ja compta amb un suport ampli d’organitzacions compromeses a reduir els elements d’un sol ús, principalment de plàstic.
Davant d’una àmplia representació d’empreses i entitats que se sumen al Compromís de reduir el plàstic d’usar i llençar, l’Ajuntament ha volgut donar un pas més enllà amb l’aplicació d’una mesura fiscal que bonifiqui les iniciatives. Eloi Badia ha anunciat l’aprovació d’una bonificació del 10% del preu públic de recollida de residus per comerços i empreses a aquelles organitzacions que estiguin actuant per eliminar o reduir els plàstics d’un sol ús de les seves activitats.
Els productes d’un sol ús, especialment de plàstic, han crescut exponencialment en els últims anys. La seva producció i gestió com a residu s’associa a greus impactes ambientals. Un 40% d’aquest material es destina a la producció d’envasos, principalment d’un sol ús, que esdevenen residus en menys d’un mes.
En l’acte, Cristina Romera oceanògrafa i investigadora de l’Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha alertat que molts plàstics d’un sol ús s’estan substituint per altres materials biodegradables, quan aquests materials també tenen un impacte en la seva producció i no són biodegradables en entorns naturals, només en condicions determinades de temperatura i humitat que només es donen en plantes de compostatge industrials.
Anna Peña, directora de comunicació de Rezero, ha apel·lat a la redistribució de les responsabilitats alhora de combatre la cultura d’usar i llençar perquè la ciutadania tingui més facilitats i eines per reduir els residus diaris. Ha demanat normatives valentes que estableixin objectius de reutilització i que limiti l’ús d’elements tòxics en els envasos de plàstic.
També ha participat en la conversa amb experts Nil Damià, impulsor del projecte PAKA, una iniciativa innovadora en l’àmbit europeu. Paka proposa una solució a la problemàtica dels envasos d’un sol ús en la compra del menjar fresc. Una solució que vol ser accessible per tothom i per tant que no suposi una barrera econòmica. En l’espai de debat alguns assistents van fer esment a la percepció errònia que seguir un estil de vida sense residus o més sostenible resulta més costós tot i que hi ha estudis que demostren el contrari.
Des de l’Ajuntament es van compartir les properes passes que donaran continuïtat a la feina realitzada fins ara com la intenció d’engegar projectes que puguin resultat aglutinadors juntament amb agents com ara gremis. El Compromís pretén ser l’altaveu d’iniciatives ja existents de reducció de plàstics d’un sol ús i el catalitzador de noves accions i motor de canvi. Es tracta d’establiments o entitats que duen a terme iniciatives com poden ser l’oferta d’aliments i begudes en envàs retornable, el foment del consum d’aigua sense envasar, de l’ús d’elements reutilitzables o accions de sensibilització.
Per això, Barcelona encoratja a totes aquelles organitzacions, agents econòmics i administracions locals que tinguin propostes en aquest àmbit a sumar-s’hi mitjançant el Compromís Barcelona Plàstic Zero i a l’acte es va presentar un nou vídeo amb aquest objectiu. Per avançar cap a un model de ciutat més sostenible i compromès amb el futur es necessita la participació i col·laboració proactiva de totes les parts.