El Consell Comarcal crea l'Agència de Boscos del Maresme

25/05/2017 - 08:59

El Consell comarcal del Maresme ha aprovat la creació de l'Agència de Boscos del Maresme, un nou servei que permet al Consell Comarcal donar suport tècnic i col·laborar amb els ajuntaments i associacions de propietaris en la preservació de la massa forestal que es troba greument afectada pel canvi climàtic i l'acció destructiva de plagues com el Tomicus.

La creació d'aquest nou servei que també tindrà altres àmbits d'actuació, com la preservació de les riere.

Una de les línies estratègiques d'actuació del Consell Comarcal és la mitigació dels efectes del canvi climàtic en el Maresme que comencen a ser visibles en la degradació que estan patint els boscos de la comarca. Els darrers controls apunten que 800 hectàrees de pi pinyer estan greument afectades per l'acció de l'escarabat Tomicus, situant-se entre Dosrius/Argentona i Sant Pol de Mar la zona de màxima concentració. Tot i això, la seva expansió cap al Maresme Nord està sent força ràpida i, si no hi ha actuacions d'urgència, en un parell d'anys la plaga arribarà als municipis de La Selva.

L'escarabat s'està enfortint per la manifesta debilitat dels pins pinyers, situats en zones on durant anys no s'ha fet gestió forestal i per les variacions climatològiques: augment de temperatures i sequera.

La implicació de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona amb aportacions extraordinàries ha permès començar a actuar extraient i retirant pins morts. Aquests ajuts, però, només han permès intervenir en un 10% del territori afectat. El Consell Comarcal considera que els boscos del Maresme estan vivint, en paraules del president Miquel Àngel Martínez i Camarasa, "una situació d'excepcionalitat que requereix mesures excepcionals" . Ha afegit que "si no som capaços de controlar la plaga en un temps prudencial no només perillaran els pins pinyers del Maresme". Davant d'això, "el Consell Comarcal  posa l'Agència de boscos a l'abast dels ajuntaments, les associacions de propietaris, la Generalitat i la Diputació per facilitar una actuació coordinada en el territori i buscar el màxim de recursos". 

De fet, l'Agència de boscos del Maresme, que té com a objectiu la gestió sostenible de la zona forestal (que ocupa el 65% del territori) per adaptar-la al nou model de bosc al què ens aboca el canvi climàtic i la prevenció d'incendis, centrarà inicialment els seus esforços en el combat de la plaga de Tomicus. Per això, s'ha marcat com a principals fites aconseguir més recursos econòmics, promoure la contractació agregada dels treballs forestals per aconseguir preus més competitius, fomentar els acords de custòdia per a la gestió de les finques públiques i privades i formar tècnics i professionals.


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí