Font: Consell Comarcal de l'Alt Empordà
El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha incorporat una taxa de pagament per generació de residus a les ordenances fiscals corresponents a l’exercici del 2018.
Aquesta nova taxa es posarà en funcionament amb l’entrada en vigor del nou contracte de recollida de selectiva que, previsiblement, entrarà en funcionament a finals de l’estiu vinent.
La taxa, elaborada a partir dels resultats de la prova pilot de pagament per generació realitzada l’any passat, és d'aplicació a totes les empreses del servei ofert pel Consell Comarcal i té en compte la recollida de les cinc fraccions (envasos, paper/cartró, vidre, rebuig i matèria orgànica). L'import integra les despeses de gestió administrativa i tècnica, el servei de recollida i el tractament d'aquests residus.
La gestió de residus amb el sistema de pagament per generació és una opció cada vegada més estesa a Catalunya i molt utilitzada als països del nord d'Europa. Aquesta alternativa es basa en determinar el cost de la recollida i el tractament de residus segons la quantitat produïda per cada un dels usuaris, incorporant els principis de justícia i de "qui contamina paga".
La incorporació de la nova taxa, però, va més enllà d'aquest concepte, i pretén incentivar la utilització de contenidors de major volum per poder reduir les freqüències de recollida, alhora que incita la utilització de sistemes de pesatge més fiables per obtenir dades reals. Per fer-ho, la factura es dividirà en dues parts, una de fixa, que dependrà del nombre de contenidors que disposin, i una part variable en funció del nombre de recollides efectuades i de la quantitat de residus recollits.
PROVA PILOT A LA COMARCA
La prova pilot de pagament per generació era un projecte subvencionat per l'Agència de Residus de Catalunya enfocat a la prevenció de residus. Des del mes de maig de l'any passat, els tècnics de l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà van estar realitzant jornades de formació, auditories i assessoraments a les empreses participants. L'objectiu d'aquest projecte era sensibilitzar a les empreses, proposar un mètode viable per implantar el pagament per generació i servir de model per a l'elaboració de les taxes de residus comercials dels ajuntaments.
Aquest projecte es va realitzar en sectors empresarials que representen la diversitat de la comarca com són els equipaments i activitats turístiques i la producció i distribució de productes vitivinícoles als municipis de Capmany i Sant Pere Pescador. Les empreses que voluntàriament es van adherir a la prova pilot van ser Càmping El Riu, Càmping L'Àmfora, Càmping La Ballena Alegre, Càmping Las Palmeras, Càmping Les Dunes, Càmping Aquarius, Càmping La Gaviota, J. Pairó SA, Pere Guardiola SL, Casa de Colònies Els Estanys i Grup Oliveda.
D'altra banda, s'ha elaborat una “Guia de gestió de residus per a empreses”, disponible gratuïtament al web de l'àrea de medi ambient del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i una “Guia de bones pràctiques ambientals” que es donarà a conèixer durant l'acte de presentació dels resultats de la prova pilot i les conclusions finals del projecte.