El Consell Comarcal d'Osona confia que l'empresa 100% pública per subministrar aigua funcioni aquest gener

12/01/2019 - 08:00
El conseller Jaume Colomer amb una tècnica del Consell Comarcal, en una imatge d'arxiu. | ACN

El conseller Jaume Colomer amb una tècnica del Consell Comarcal, en una imatge d'arxiu. | ACN

A hores d’ara set ajuntaments han aprovat al ple estudiar la proposta de l’ens.

El Consell Comarcal d'Osona aprovarà aquest gener la creació de la primera empresa 100% pública per fer arribar l'aigua a les llars. Ho farà en un ple extraordinari després que ja hagi rebut el suport dels ajuntaments de El Brull, Sant Julià de Vilatorta, Balenyà, Sant Miquel de Balenyà, Sobremunt, Sant Vicenç de Torelló i Torelló. Mentre que El Brull ja ha acordat delegar la concessió del subministrament a l’ens comarcal; la resta de consistoris han acordat mocions relacionades amb estudiar el canvi de la concessió. Durant aquests dies de desembre el Consell Comarcal els hi ha fet arribar la documentació específica per tal que “puguin decidir si és avantatjós per a ells”, explica a l’ACN el conseller delegat d'Aigua potable, Jaume Colomer. La intenció és que quan s’aprovi la creació del servei ja arrenqui amb la gestió de l’aigua d’alguns d’aquests municipis i que la resta s’hi puguin anar incorporant.

Colomer explica que ja s’ha fet arribar les condicions de la concessió i l'estudi tarifari als ajuntaments que ja han aprovat delegar el subministrament al Consell Comarcal o mocions vinculades a estudiar si fan el canvi. “Estem tancant els darrers acords per poder tenir més delegacions al gener”, diu. A hores d'ara només ha donat llum verda El Brull. Tot i que "amb ells ja es pot crear el servei", l'ens, davant les mocions ja aprovades, pronostica que acabaran sent més.

Seva i Torelló

Dels ajuntaments que a hores d’ara es troben en fase d’estudi, Colomer destaca el cas de Torelló –el tercer municipi amb més població a Osona- que va interessar-se pel projecte a iniciativa pròpia. “Et permet afrontar aquest projecte amb més tranquil·litat”, diu. El consistori va votar a favor de la moció del possible traspàs del servei de subministrament a l’ens, un fet que, diu el conseller, “demostra que un projecte com aquest és una necessitat per a la comarca”.

Un altre dels casos que destaca és el de Seva que, malgrat que no ha dut la proposta encara al ple, ha demanat l’estudi del seu cas a l’ens per tal de poder fer la votació amb tota la informació ja damunt de la taula.

Els mateixos preus

Segons Colomer, el consumidor no hauria de veure’s afectat del canvi en la gestió del subministrament, i la idea és que pràcticament no es notin diferències en la factura. Si se n’han de produir, explica, ja sigui per la necessitat d’inversions a la xarxa o perquè a causa del canvi es pugui fer un abaratiment del cost, sempre seran decisions “bilaterals” que es prendran en consonància amb el consistori.

El que sí que ha volgut remarcar el conseller delegat d’Aigua potable és que, en cap cas, un consistori pagarà "la factura" d’un altre, ja que seran "comptes d’explotació independents", i cada ajuntament haurà d’assumir "les seves despeses”.

Totes les fases

Amb el subministrament d’aigua, el Consell Comarcal tancarà el cicle de l’aigua, ja que ara ja s’ocupa tant de la captació i la potabilització com de la depuració. La distribució de l’aigua a Osona la presten en aquests moments els ajuntaments amb recursos propis o a través d’empreses privades.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Torelló ha instal·lat la primera estructura de retenció de residus als sobreeixidors del riu Ges, amb l’objectiu de cobrir els col·lectors i evitar que els residus sòlids acabin abocats a la llera o al riu en cas de crescudes. Es tracta de la proposta que va guanyar els pressupostos participatius de Torelló 2023.

Article

L'Ajuntament de Torelló va recuperar la gestió pública del servei fa dos anys.

Notícia

El binomi aigua-energia ha esdevingut prioritari pel Consell Comarcal d’Osona i Depuradores d’Osona. Les inversions en panells fotovoltaics finançades per la Diputació de Barcelona i els algoritmes finançats per l’Agència Catalana de l’Aigua han contribuït a aquesta fita.

Butlletí