El Consorci de la Costa Brava celebra una jornada tècnica per analitzar la reutilització d'aigües

21/10/2005 - 00:00
En un any on la sequera ens està duent cap a relacions més sostenibles entre el cicle de l'aigua i la nostra vida com a ciutadans, els agents dels serveis, de la indústria i de l'agricultura, no poden oblidar que la feina va començar ara ja fa uns quants anys. M'estic referint concretament a una part del cicle integral de l'aigua: la reutilització d'aigües regenerades. Aquest any es compleix el vintè aniversari de les primeres Jornades Tècniques, origen de nombrosos projectes de reutilització i noves jornades de treball, fins la realitat que podem observar avui en dia a Catalunya.
Aquest 19 i 20 d'octubre i commemorant aquest 20è aniversari s'han dut a terme a Lloret de Mar, a la Costa Brava, les Jornades Tècniques sobre 'La integració de l'aigua regenerada en la gestió dels recursos: El paper dinamitzador del territori", organitzades pel Consorci de la Costa Brava.
Aquestes sessions de treball han girat al voltant d'un eix vertebrador: El territori. Com destaca Manel Serra, gerent del Consorci de la Costa Brava: 'el territori és coneix recorrent-lo pam a pam i parlant amb tots els agents implicats. I en definitiva, aquesta ha de ser per tant la base sobre la que se sustenta qualsevol actuació en l'àmbit del cicle integral de l'aigua, com la reutilització de l'aigua regenerada'.
De depurar per abocar a regenerar per subministrar A les jornades s'ha analitzat quina és la realitat i el futur de la planificació de la reutilització, tant des del programa AGUA del Ministeri de Medi Ambient, com des dels programes d'abastament i de reutilització d'aigües de Catalunya, les directrius dels quals ha avançat Gabriel Borràs, de l' Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Aquest programa de reutilització resumeix la nova cultura del sanejament, des de l'antiga de depurar per abocar a la nova de regenerar per subministrar, com ha subratllat Lluis Sala, màxim exponent de la reutilització al Consorci de la Costa Brava.
L'aigua regenerada és aigua residual depurada en una estació depuradora que compta amb un sistema de tractament terciari. Això implica un tractament d'afinament i desinfecció que fa possible l'aprofitament -reutilització- de l'aigua regenerada per a diferents usos no potables, com el reg agrícola, reg de camps de golf, els usos ambientals com l'augment del cabal ecològic dels rius i la utilització en aiguamolls, els usos industrials, els usos municipals no potables - com el reg de jardineria i la neteja viària -, i la recarrega d'aqüífers. La paraula planificada implica que l'aigua regenerada és transportada directament des de la estació depuradora fins al lloc de reutilització, i hi ha implicats tot una sèrie d'aspectes propis de la reutilització.
Entre els aspectes que cal considerar en la reutilització planificada, que són molt amplis, es poden resumir en: les normatives i directrius de qualitat, els propis de l'ús, com les característiques necessàries de l'aigua per a un ús determinat, per exemple els condicionants agronòmics en el cas del reg - en aquest cas els nutrients de l'aigua regenerada poden estalviar fertilitzants químics -, la protecció de la salut dels usuaris i la població en general, els aspectes de gestió administrativa (concessions, responsabilitats) i tècnica, les tasques de control i els aspectes de protecció ambiental.
El que suposa un nou enfocament sostenible del cicle integral de l'aigua s'ha vist amb els resultats obtinguts aquest estiu, on la sequera ha obligat a molts agents usuaris de l'aigua a reutilitzar de forma planificada aigua regenerada. Com l'aigua estalviada per a usos potables al Canal de la Dreta del Llobregat, que aquest estiu ha regat amb aigua procedent de l' EDAR - estació depuradora d'aigües residuals- de Sant Feliu i de la depuradora del Baix Llobregat, o el reg dels camps de golf a tota Catalunya.
A les jornades s'han pogut analitzar també experiències d'arreu del món (Flandes, el Nord del Mediterrrani, els països de la xarxa EUREAU; i de la resta de l'Estat Espanyol (Sud-est de Gran Canària, Costa del Sol Occidental o Vitòria). I també experiències a Catalunya (la Costa Brava, la depuradora del Baix Llobregat, Port Aventura o Sabadell). També s'han tingut en compte aspectes jurídics i de qualitat (directrius de la OMS i orientacions comunitàries).
Vint anys que van de la teoria a la pràctica, aquesta és la frase que expressa el pròleg de l'edició del resum de les Jornades i que ens fan reflexionar que esperem que no siguin necessaris tants anys per fer de Catalunya un país capdavanter al món en l'àmbit de la reutilització d'aigua regenerada en particular i de la sostenibilitat del cicle integral de l'aigua en general.
AdjuntMida
Image icon Foto: Susana Martínez55.96 KB

Relacionats

Butlletí