El CosmoCaixa acollirà el 1r Congrés Europeu de Custòdia del Territori

Redacció
03/11/2014 - 00:00

La Xarxa de Custòdia del Territori (xct), en el marc del projecte LandLife (LIFE+ 10 INF/ES/540), organitza el Primer Congrés europeu sobre custòdia del territori, Land: Quality of Life, que tindrà lloc al CosmoCaixa del 05 al 08 de Novembre del 2014.

El Congrés té com a missió facilitar el diàleg i el treball necessari per avançar en l'assoliment de l'objectiu de trobar un equilibri entre el valor de les diferents activitats humanes i la necessitat de preservar el medi natural, mostrant com les persones propietàries i usuàries, organitzacions públiques i privades, i la societat civil en general, juguen un paper decisiu en la conservació de la natura i la biodiversitat.

El Congrés comptarà amb l'organització de més de 10 tallers simultanis dirigits per experts de la matèria, taules rodones, presentació de comunicacions curtes, una exposició permanent de pòsters així com altres activitats tècniques i socials. El darrer dia del Congrés es realitzarà una visita de camp a 2 espais en custòdia: la finca de Can Torres a l'Alt Empordà i la finca de Can Moragues a Riudarenes.

D'entre les temàtiques que es tractaran al congrés destaquen els següents temes: custòdia marina, custòdia fluvial, la restauració ecològica i la gestió de les pastures, accions de gestió per als hàbitats prioritaris de la Mediterrània de Natura 2000, la directiva europea del sòl, infraestructures verdes, sociopolítica i instruments per a finançar iniciatives de custòdia del territori.

Cal destacar la presència d'en Brent Mitchel a la inauguració del Congrés, vicepresident de Quebec Labrador Foundation, d'Estats Units, i reconegut expert en l'aplicació de la custòdia del territori. També destaca la participació de l'Angelo Salsi a vàries activitats organitzades el dia 6 i a la clausura (Cap de la Unitat de Projectes Life de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea).

La Declaració de Barcelona
Europa està patint una pèrdua de biodiversitat com a conseqüència de l'increment de la pressió en els ecosistemes produït, entre d'altres, pel canvi climàtic, la intensificació dels sistemes de producció i l'abandonament de terres.

En aquest context, és necessari i urgent trobar un equilibri entre desenvolupament i protecció de la natura que contribueixi a reduir la pèrdua de biodiversitat així com promoure la integració de la custòdia del territori, entesa com a una eina útil per a la conservació de la natura a través de la participació dels agents del territori i de la ciutadania en general, a les polítiques nacionals i europees i fomentar el seu desenvolupament a Catalunya i Europa.

Per aquests motius durant el Congrés s'elaborarà i es firmarà la Declaració de Barcelona sobre custòdia del territori, amb la que es pretén contribuir a impulsar la custòdia a nivell regional i europeu. La Declaració serà presentada oficialment durant el 7 de novembre.

 

Per a més informació podeu consultar el Programa del congrés al següent link.

A més, en paral·lel al Congrés, durant el 5 i 6 de novembre es celebraran les V Jornadas Estatales de Custodia del Territorio. La celebració de la cinquena edició demostra el creixent interès de la custòdia del territori com a estratègia de conservació de la natura a Espanya.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí