29/06/2005 - 00:00
Si aquest estiu vas a la platja i et trobes un dofí, una tortuga marina o un tauró encallats a la sorra o bé nedant molt propers a la costa, truca al 112! Aquesta és la nova campanya que ha engegat la Fundació per la conservació i recuperació d'animals marins - CRAM-. El telèfon d'emergències de la Generalitat, operatiu les 24 hores del dia, es la manera d'indicar als tècnics del CRAM que hi ha un animal en perill, i que puguin rescatar-lo.
Tot i que els tècnics dirigiran la nostra actuació fins que arriben, cal tenir unes nocions bàsiques per tractar un animal marí en perill. Per exemple cal allunyar la gent del seu voltant i mantenir silenci. És necessari també protegir l'animal del vent i el sol i mullar-los constantment com ara en el cas d'una tortuga marina. Si trobeu un dofí a la sorra, mentre espereu els tècnics si la mar ho permet s'hauria de retornar l'animal a la mar i mantenir-lo a la superfície per a que pugui respirar. O si es manté a la sorra protegir-lo i no tapar-li mai les aletes ni l'espiracle.
Més enllà d'aquesta campanya el CRAM també té el marxa el projecte `Mar de Dofins', finançat per la Fundació la Caixa. Aquest projecte demana a tots aquells usuaris de la mar, pescadors, navegants, patrons, etc. que facin arribar al CRAM les dades dels albiraments de dofins i altres espècies marines (tortugues, taurons, peixos lluna, etc.) que observin durant les seves estades a mar. Aquest Projecte, creat pel CRAM, va néixer amb la finalitat d'omplir el desconeixement social que hi ha sobre la majoria de les poblacions de cetacis dels nostre litoral. Es planteja com una actuació a llarg termini perquè la problemàtica d'aquest animals necessita d'un seguiment i un estudi continuat.
Podeu fer arribar al CRAM els vostres albiraments a través de albiraments@cram.es o bé directament des del formulari del web.
Aquest estiu es faran també sessions formatives d'identificació i reconeixement d'espècies a la mar en diferents clubs nàutics i associacions del litoral català. En qualsevol cas si voleu saber millor com actuar davant un animal marí en perill podeu consultar aquesta informació aquí
Adjunt | Mida |
---|---|
Font: CRAM | 36.49 KB |