El Festival de les Aus tanca els actes del vintè aniversari dels Aiguamolls de l'Empordà

12/05/2003 - 00:00
El Festival de les Aus es farà els dies 6, 7 i 8 de desembre i tanca els actes del vintè aniversari del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Es tracta de l'onzena edició d'aquest certamen que ha programat una vintena d'activitats, la majoria gratuïtes, entre les quals i com a novetat hi ha una sortida guiada en autocar per la Reserva dels Estanys i l'illa de Caramany, visites guiades en trenet des del Centre d'Informació d'aquest espai fins l'estany Europa i la projecció de dos documentals de 25 minuts de durada cadascun d'ells i que porten per títols 'La tragedia del Prestige' i 'El Virot'. També s'han preparat visites guiades per observar ocells, tallers de menjadores i caixes-niu perquè la gent aprengui a fer-ne a casa seva i aquestes instal.lacions es converteixin en punts on les aus, a l'hivern, hi puguin trobar refugi i aliment, concursos de fotografia i d'identificació d'ocells, i una sortida en vaixell per veure aus marines com els mascarells (Sula bassana), corbs marins (Phalacrocorax sp.), gavots (Alca torda) i baldrigues ( Puffinus sp.). Els assistents rebran un retallable educatiu d'una cigonya, au considerada l'emblema d'aquest espai protegit, que també es repartirà als escolars dels municipis del parc i als de diverses escoles de la comarca. Els objectius del festival són acostar el món dels ocells al gran públic i sensibilitzar-lo sobre els perills que amenacen la supervivència d'algunes espècies d'aus a Catalunya, com per exemple la trenca (Lanius minor) i l'ànec xarrasclet (Anas querquedula). Espècies nidificants Precisament, la situació d'aquestes dues espècies preocupa als responsables del parc, ja que en el cas de la trenca (Lanius minor) enguany ha estat el segon en què no ha criat en aquesta zona humida, tot i que es manté l'esperança que torni a fer-ho donat que s'han vist alguns exemplars. Pel que fa a l'ànec xarrasclet (Anas querquedula), aquesta espècie no hi cria des de fa sis anys i ja es considera extingit com a nidificant en aquest espai. També és preocupant la situació del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) del qual només s'han vist una trentena de parelles fent el niu, quan fa sis anys n'hi havia unes cinquanta. Aquest ocell està en regressió a tot Europa. Per contra aquest any s'han donat tres rècords de cria en aquesta zona humida:
> cabusset (Tachybaptus ruficollis). S'han registrat 36 parelles nidificants, 8 més que l'any passat i s'ha demostrat que aproximadament el 40 per cent d'aquestes crien en els sistemes de depuració que hi ha en el parc, la presència dels quals també ha fet créixer el nombre d'individus d'aquesta espècie que hi passen l'hivern. > agró roig (Ardea purpurea). S'han detectat 56 parelles nidificants, 22 més que el 2002, i s'ha comprovat que ha tornat a fer el niu a l'estany de Palau (situat a la Reserva Natural Integral número 1 del parc (RNI 1)) gràcies a les bones condicions d'aigua i de cobertura vegetal que, enguany, s'han donat en aquesta zona. > gaig blau (Coracias garrulus). S'han comptabilitzat 14 parelles que han criat, 3 parelles més que el 2002. L'augment es deu, sobretot, a les caixes-niu col.locades en torres de distribució d'energia elèctrica, encara que també se n'han trobat en nius naturals.
Una altra dada destacada és la del bitó (Botaurus stellaris), del qual aquest any s'han sentit 5 mascles cantant, cosa que significa que hi ha cinc parelles nidificants potencials al parc. Aquesta espècie té la seva única població nidificant de Catalunya en aquest espai protegit, i des de l'any 1999 només s'hi havia sentit un mascle cantant (a causa, entre altres, de la sequera que havia patit el seu hàbitat -l'estany de Palau a la RNI número 1 d'aquest espai protegit-). La resta d'espècies d'aus aquàtiques que crien en aquest paratge mantenen estables les seves poblacions, com la cigonya blanca (Ciconia ciconia) amb 35 parelles i 63 polls que han volat, el cames llargues (Himantopus himantopus) amb 104 parelles, la fotja vulgar (Fulica atra) amb 102, el balquer (Acrocephalus arundinaceus) amb 42, la polla blava (Porphyrio porphyrio) amb 36, l'ànec griset (Anas strepera) amb 20 i el cabussó emplomallat (Podiceps cristatus) amb 3. Aquestes espècies d'aus formen part de la vintena que anualment se censen en aquest parc natural i són les que, segons la normativa europea, donen importància a aquest espai protegit, en el que hi crien regularment unes vuitanta espècies. Espècies hivernants Aquest mes de novembre es va detectar en els Aiguamolls de l'Empordà i per primer cop a Catalunya, un exemplar de morell de collar (Aythya collaris), un ànec americà que s'espera que hi passi tot l'hivern. També s'ha tornat a veure un mascle de xarxet comú americà (Anas carolinensis), un ànec també procedent d'Amèrica que l'any passat va ser vist per primer cop al territori català en aquesta zona humida. Aquest mes de novembre l'equip d'ornitòlegs del parc ha començat els censos d'hivernants i ha comptabilitzat 14.125 ànecs, la majoria collverds (Anas platyrhynchos) que sumen 10.844 exemplars, 8.880 aus limícoles (ocells que s'alimenten de la fauna que habita en els fons fangosos de les aigües dolces: larves d'insectes...) destacant la fredeluga (Vanellus vanellus) amb 7.750 individus. D'altres espècies d'aus aquàtiques els censos han donat 187 exemplars de corbs marins (Phalacrocorax carbo), 239 fotges vulgars (Fulica atra), 88 cigonyes blanques (Ciconia ciconia), 28 bernats pescaires (Ardea cinerea), 26 flamencs (Phoenicopterus ruber), 3 bitons (Botaurus stellaris), una àguila pescadora (Pandion haliaetus) i dues grues (Grus grus). Aquests són alguns dels ocells que es podran veure durant els dies que dura el festival a més de l'espectacle al dormidor d'esplugabous (Bubulcus ibis ) on s'hi reuneixen uns dos mil exemplars d'aquesta espècie. Font: Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

Relacionats

Butlletí