El FICMA s'estrena amb èxit a Barcelona

Fins diumenge s'hi ofereixen més de 60 pel·lícules de temàtica ambiental

Sostenible.cat

03/06/2010 - 00:00

La inauguració del  Festival Internacional de Cinema i Medi Ambient va aconseguir un ple absolut. Més de 400 persones es van acostar als cinemes Alexandra de Barcelona, on enguany se celebra per primera vegada (les edicions anteriors es van realitzar a El Prat del Llobregat, que ara continua com a subseu). Un canvi, en paraules de Jaume Gil, director del FICMA , motivat per tal de "facilitar encara més la projecció internacional d'aquest certamen, i en aquest sentit Barcelona és la ciutat ideal, i poder arribar encara a més espectadors".

El FICMA es defineix com un servei públic, perquè "a més de la tasca cultural del festival, que permet veure produccions internacionals i acostar-nos la feina de diversos realitzadors, també té l'objectiu de contribuir a un canvi positiu de la societat. Les pel·lícules seleccionades donen testimoni de la situació ambiental de diversos punts del planeta, i fer arribar aquesta informació al major nombre de gent és un primer pas per poder solucionar els problemes". Per poder arribar a tots els públics, s'ha fixat un preu simbòlic de 2 euros per a les projeccions, i a més s'ofereixen bona part de les pel·lícules de manera gratuïta a través d'una sala virtual a la seva web.

Durant la inauguració es va llegir un manifest conjunt de l'Acadèmia del Cinema Català, la Coordinadora dels Festivals de Cinema i Vídeo de Catalunya, Greenpeace, WWF Espanya i el propi festival en què es remarca aquesta voluntat de sensibilització i es demana a les administracions, les empreses i les organitzacions socials que se sumin a la cultura de la sostenibilitat.

Més d'una vintena de documentals
La projecció inaugural va ser "The Cove", de Louie Psihoyos, guanyador a l'Oscar al millor documental 2009, una barreja de periodisme d'investigació, ecoaventura i captació d'imatges submarines que posa de relleu els delictes ecològics. Els documentals són, de fet, la columna vertebral del festival, amb 24 propostes arribades de tot el món, i amb nous enfocaments com el que presenta "Climate Refugees, The Human Face of Climate Change", del realitzador Michael P. Nash, i que se centra en la migració forçada que ja es deriva del canvi climàtic.

Aquest enfocament que uneix els factors ambientals al drama humà és també l'argument de molts dels curtmetratges de ficció que s'hi projecten, i un dels motius pels que les produccions sobre temes ambientals s'han multiplicat en els darrers anys. "El punt d'inflexió el va marcar "Una veritat incòmoda", i en els últims anys han crescut exponencialment les produccions que miren d'explicar històries concretes i mostrar els vincles entre l'estat de la natura i els problemes socials", segons Jaume Gil.

El festival es clourà diumenge amb la projecció del documental francès "Green" de Patrick Rouxel (podeu veure el tràiler), i comptarà amb la presència de l'actriu Daryl Hannah, una de les cares més conegudes de l'activisme ecologista del món del cinema.

Un festival pioner

Ja són 17 les edicions del Festival Internacional de Cinema i Medi Ambient, el primer que es va fer a Europa sobre aquesta temàtica. L'any 2000 va estar guardonat amb el Prince's Award de la Comunitat Europea, i té reconeixement a tot el món.

A més, el FICMA va estar el festival fundador de l'Environmental Film Festival Network, la xarxa mundial més gran de festivals d'aquest gènere, i ha impulsat iniciatives conjuntes amb la Fundació Robert Redford i el Festival Sundance.

Relacionats

Article

La Biennal d'Arts Visuals Ricard Camí neix l'any 2022 com a continuació del Premi de Pintura Ricard Camí, que l'any 2019 va celebrar la 16a edició, tot renovant-se i adaptant-se als nous temps. La Biennal amplia l'abast cap a un concepte general de les Arts Visuals i dirigeix el reconeixement cap a projectes artístics i socials.

Article
Primera gran exposició a l’Hivernacle de la Ciutadella

La mostra, organitzada per l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, ofereix una visió completa sobre el passat, el present i el futur dels hivernacles. L’exposició va dirigida a tots els públics i és gratuïta. S’allargarà fins al 8 de desembre i es podrà visitar cada dia entre les 10.00 i les 20.00 hores.

Article

 

Descobreix "El bosc a la taula"! Aquest fascinant llibre és molt més que una simple col·lecció de receptes. És una poderosa eina de promoció de la gestió forestal sostenible a Catalunya.

Butlletí