28/01/2003 - 00:00
El Fòrum Social Mundial de Porto Alegre arriba avui a l'últim dia. La crisi amb Irac, la doble presència de Lula a la ciutat brasilera i a l'antagònica Davos, i l'anunci que la propera edició del FSM tindrà lloc a Kerala (India) han marcat l'edició d'aquest any que, de nou, ha estat un èxit de participants.
Col·lapse. Aquesta és la idea que ens ve al cap quan ens disposem a resumir el que ha estat la III edició del Fòrum Social Mundial de Porto Alegre. Les xifres canten: 32 autobusos de comunicació permanent entre els diferents espais del Fòrum (Cais do Porto, Giganthino i el Centro do Eventos da PUC-RS, Universitat Catòlica'), 400 taxistes perfectament preparats, cinc espais d'alimentació al Campament Internacional i 150 grups de la xarxa d'Economia Solidària, 600 ordinadors i impressores d'accés gratuït a internet per atendre a 3.000 periodistes, un total de 2.850 policies de la PM, amb 280 vehicles' A més, a les 12.000 places disponibles d'allotjament solidari (de 6 dòlars diaris), s'hi ha sumat l'àmplia oferta hotelera i el propi campament de la joventut. En total, Porto Alegre ha acollit més de 30.000 inscrits i setanta mil visitants. Sols l'esperit participatiu ha permés que no passés quasi bé res i que els avisos de bomba no tinguesin més efectes que uns ordenats desallotjaments momentanis.
Així doncs, l'Ajuntament i els organitzadors estan més que satisfets, malgrat la tristor de no garantir la continuïtat de futures convocatòries a Porto Alegre. El Comité d'organització, format per vuit organismes, entre els quals hi ha l'Associació Brasilera d'ONG, el sindicat CUT, el Movimient camperol dels Sensa Terra (MST), la Xarxa Social de Justícia i Drets Humans' tots plegats juntament amb el Consell Internacional, format per 112 organitzacions d'arreu el món.
L'èxit de la convocatòria també es reflexa en la importància dels convidats. Fem una llista incompleta: Tarik Ali (Anglaterra), Frei Betto (Brasil), Leonardo Boff (Brasil), José Bové (Occitània), Bernard Cassen (França), Noam Chomsky (Estats Units), Eduardo Galeano (Uruguay), Susan George (França), Marta Harnecker (Xile), Naomi Klein (Canadá), Sara Larraín (Xile), Paul Nicholson (Euskadi), Augusto Padua (Brasil), Rubén Pesci (Argentina), Ricardo Petrella (Itàlia), Carola Reintjes (Andalusia), Ignacio Ramonet (França), Arundhati Roy (India), Roberto Savio (Uruguay), Vandana Shiva (Índia), Mario Soares (Portugal), Jean Ziegler (Suïssa)...
També cal citar els noms de Federico Mayor Zaragoza, Pedro Ibarra (Euskadi), Fritjot Capra (Estats Units), Martin Khor (Malàisia) i Samir Amin (Senegal).