El gel marí antàrtic recula molt ràpidament després de dècades de creixement

Font: MónPlaneta

05/07/2019 - 14:26

Després de desenes d'anys creixent lentament, el gel marí de l'Antàrtida està reculant a una velocitat que supera la de l'Àrtic, segons mostra un estudi basat en quaranta anys de dades obtingudes per satèl·lit. La superfície que ocupa aquest gel a la Terra és un element molt important per a l'evolució del clima del planeta, ja que mentre que aquest reflecteix entre el 50 i el 70% de la llum solar altre cop cap a l'espai, quan es fon es converteix en superfície oceànica, molt més fosca i que només en reflecteix un 10%, escalfant el món. Aquest procés té efectes negatius en els ecosistemes polars, dels pingüins, les foques i les balenes fins als ocells marins i els krill.

El gel marí de l'Antàrtida, però, feia anys que sorprenia els experts per què, mentre a l'Àrtic anava fonent-se i sent més petit cada hivern, al sud del planeta continuava creixent de manera sostinguda. Això va fer que, durant molt de temps, els escèptics amb el canvi climàtic el fessin servir com a prova que tot plegat es devia a processos naturals de la Terra i que l'activitat humana no tenia res a veure amb la desaparició del gel del Pol Nord. Aquest darrer estudi, però, els resultats del qual han estat publicats a la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' i que té com a primera autora Claire Parkinson, científica de la NASA, canvia aquesta percepció gràcies a les imatges per satèl·lit. Si l'extensió mitjana del gel marí de l'Antàrtida va créixer fins el 2014, des d'aleshores s'ha començat a reduir "precipitadament" fins a arribar, el 2017, a un rècord negatiu.

Tot i que és aviat per saber exactament què ha causat aquest canvi de tendència, una de les teories és que, fins fa poc, els corrents de vent occidentals protegien l'Antàrtida de l'escalfament de l'atmosfera, fent que no respongués directament a l'escalfament global sinó a modificacions en aquests vents, que està sent afectat pel canvi climàtic, com ho està fent el forat de la capa d'ozó. Aquest canvi de tendència i aquesta fusió accelerada preocupa els científics perquè, fins ara, el creixement del gel marí antàrtic compensava part del que desapareixia a l'Àrtic, però ara que es redueix a tots dos hemisferis cada vegada hi ha menys calor provinent del sol que sigui reflectida i més que s'absorbeix, contribuint encara més a l'escalfament global i dirigint el planeta cap a un bucle pràcticament impossible d'aturar.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
A uns 1,55 °C per sobre del nivell preindustrial

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha confirmat que el 2024 és l'any més càlid de la història, basant-se en sis conjunts de dades internacionals. Els darrers deu anys han estat tots entre els deu més càlids, en una ratxa extraordinària de temperatures rècords. 

Acte
23/03/2025 - 00:00

Butlletí