02/06/2005 - 00:00
La situació del linx a la península ibèrica és tan complicada que fins i tot el fet que estigui en zel és una bona notícia. Al parc nacional de Doñana, a Andalusia, s'han detectat interessants moviments hormonals entre la població captiva d'aquest felí i, en conseqüència, aquests dies els tècnics del parc s'estan esmerant per aconseguir que s'aparellin. Al centre de cria d'Acebuche és temporada alta, ja que es viu una situació de zel global que no es donava des de 1994. No obstant, el programa de reproducció iniciat fa 14 anys encara no ha donat fruits.
Els linxs del pla de cria en captivitat del parc nacional de Doñana es troben, des del desembre, en el moment més fèrtil de l'any. Els tècnics del centre de cria saben que aquests dies són claus per fer passos endavant cap a la recuperació d'aquest animal en perill d'extinció. Així doncs, s'han posat mans a l'obra per tal que les diferents parelles entrin en contacte i es posin a procrear.
Actualment, en aquest centre andalús hi viuen set exemplars de linx. Es tracta, concretament, de tres mascles i quatre femelles, que els tècnics han agrupat en tres grups de còpula diferents. Així, el mascle Garfio campa al seu aire pel territori de dues femelles, Esperanza i Saliega. La resta de parelles són monògames: Jub i Aura, per una banda, i Cromo i Morena. Aquesta darrera, però, té 15 anys i mai ha tingut descendència.
Igual com altres felins, els períodes de zel del linx comencen a principis de desembre. Els mascles comencen a marcar el seu territori al voltant de les femelles escollides, anticipant uns contactes previs que culminen sovint amb dos o tres dies d'intenses còpules. Posteriorment, el mascle perd l'interès per la femella.
Tant de zel, però, no implica necessàriament que els embarassos arribin a bon port. Les tasques per aconseguir la reproducció en captivitat del linx no han estat excessivament fructíferes en els últims anys. No obstant, la situació que viu aquest animal fora de les àrees de protecció és tan complicada que qualsevol nou exemplar que es pugui aportar a la comunitat serà molt benvingut. El linx ibèric es considera el felí més amenaçat del planeta.
De fet, cap dels linxs que es troben actualment al centre ha nascut en captivitat. Els tres mascles i dues de les femelles provenen de la serra Morena, mentre que els altres dos exemplars van ser capturats a Doñana.
Notícia extreta de La Malla.