El projecte Pont Alimentari , impulsat per Fundació Prevenció Residus i Consum i Fundació Banc de Recursos, és una iniciativa que pretén reduir el malbaratament alimentari i alhora sensibilitzar la població sobre aquesta qüestió. El projecte, que es troba en prova pilot fins a finals de setembre a la ciutat de Barcelona, compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i està funcionant amb una vintena d'entitats i empreses adherides.
Els tres eixos fonamentals del Pont Alimentari són: oferir una diagnosi i una proposta de bones pràctiques envers el malbaratament alimentari a les empreses; accions de sensibilització; i una xarxa d'interacció entre empreses donants i entitats receptores d'aliments per tal d'aprofitar els excedents i donar resposta a una necessitat social. Per això, el projecte es dirigeix a empreses de càtering, restauració o comerços d'aliments que vulguin reduir el malbaratament alimentari als seus establiments i donar els seus excedents, i també a entitats de suport a col·lectius vulnerables de la ciutat de Barcelona (infants, gent gran, famílies, menjadors socials...). Alhora, vol difondre els beneficis ambientals i socioeconòmics associats a la reducció del malbaratament alimentari i incidir en els hàbits dels consumidors, normalitzant actituds com endur-se el menjar i la beguda no consumida dels restaurants o comprar seguint uns criteris adequats.
Segons Rosa Garcia, directora de la Fundació Prevenció de Residus i Consum,: "aquest projecte complementa altres iniciatives aportant diversos aspectes diferenciadors: la reducció de residus a través de la diagnosi a les empreses i propostes de bones pràctiques; la immediatesa en aprofitar els excedents alimentaris cuinats o frescos d'aquestes empreses; i el fet que els usuaris de les entitats socials es beneficien de les propietats nutricionals dels menjars cuinats per les empreses col·laboradores".
"Per tant el Pont Alimentari tracta el malbaratament alimentari de forma integral i aporta beneficis ambientals, socials i econòmics. Hem realitzat un protocol que defineix els requeriments legals de seguretat alimentària per garantir unes donacions d'aliments satisfactòries per a totes les parts i signem convenis amb les empreses i les entitats col·laboradores" destaca Marta Beltran, coordinadora de campanyes de la Fundació Prevenció de Residus i Consum.
Mariona Ortiz de Fundació Banc de Recursos descriu com funciona la donació d'excedents alimentaris i assegura: "prèviament analitzem les necessitats i característiques de les entitats socials i els seus beneficiaris per assignar l'empresa donant més adequada prioritzant el criteri de proximitat".
Cal destacar que el programa PRECAT20, de la Generalitat de Catalunya, preveu un objectiu de reducció del 50% del malbaratament alimentari per a l'any 2020.
Catalunya encara malbarata aliments
"A Catalunya es llencen 35 kg anuals de menjar per persona només a les llars i al sector HORECA (hotels, restaurants i cafeteries)" segons dades que aporta Jesús Lanao, director del Fundació Banc de Recursos, "una dada que podria triplicar-se si es té en compte el malbaratament al llarg de tota la cadena de producció. Alhora, el 22% de la població del país viu per sota el llindar de la pobresa i, a Barcelona, la pobresa continua augmentat amb 55 dels 73 barris per sota de la mitjana de renda familiar segons dades del propi Ajuntament.
A nivell ambiental, l'impacte dels residus d'aliments de les empreses que, de no ser aprofitats, acaben als circuits de residus, suposa no només un desaprofitament de recursos naturals i energia sinó també un gran impacte ambiental a nivell d'emissions de carboni.