El Mapa de Cobertes del Sòl permet afinar la valoració del territori

02/04/2003 - 00:00
El Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya (MCSC), presentat fa uns dies, és una cartografia temàtica d'alta resolució que permet millorar els criteris de valoració del territori des d'un punt de vista econòmic i ecològic. El MCSC l'ha desenvolupat el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i permet obtenir la superície forestal o de conreus a diferents nivells. Una eina que és consultable lliurement a internet.
La setmana passada es va presentar el Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya (MCSC), una cartografia temàtica d'alta resolució dels principals tipus de cobertes del sòl del país (boscos, conreus, zones urbanitzades, etc.). El MCSC s'ha desenvolupat al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), consorci constituït per la Generalitat, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i l'Institut d'Estudis Catalans. Aquest mapa permet obtenir la superfície forestal o de conreus a diferents nivells, i, per tant, facilita la planificació del disseny de mostrejos de camp, d'estudis per als planejaments urbanístics i territorials, dels plans de regadiu o de les avaluacions d'impacte ambiental. El MCSC és una eina que, amb tota seguretat, esdevindrà indispensable a l'hora de definir la gestió del territori, gràcies al seu elevat detall, que permet fer diagnòsis molt acurades des d'un punt de vista econòmic o ecològic. Tota la sèrie cartogràfica del MCSC és de lliure consulta a través d'internet, disponible al Sistema d'Informació Geogràfica del Departament de Medi Ambient, així com els resultats relatius a les superfícies ocupades a Catalunya per les diferents cobertes del sòl. El MCSC s'utilitza en diversos organismes de l'administració pública, no només en el seu format original, sinó com a base d'alta precisió sobre la qual es realitzen altres aplicacions o estudis (mapes de models de combustible i d'inflamabilitat, mapes de vegetació, etc.) Amb el MCSC es pot obtenir la superfície forestal o de conreus a nivell comarcal, municipal, o de parc natural, i extreure'n els mapes corresponents, planificar el disseny de mostrejos de camp (com el de l'Inventari Ecològic Forestal), connectors entre espais naturals, infrastructures (distribució de xarxa elèctrica, traçat de vies de comunicació, etc.), estudis per als planejaments urbanístic i territorial, plans de regadiu, avaluacions d'impacte ambiental, entre d'altres. El MCSC és un producte digital que comprèn els principals tipus de cobertes del sòl, amb una llegenda de 21 categories:
Les categories: Boscos densos (no de ribera), Boscos clars (no de ribera), Boscos de ribera, Reforestacions, Plantacions de pollancres, Plantacions de plàtans, Matollars, Vegetació d'aiguamolls, Prats i herbassars, Incendis 1993, Roquissars, Tarteres, Zones nues, Platges, Aigües continentals, Glaceres i neus permanents, Conreus, Zones urbanitzades, Vies de comunicació, Zones esportives i lúdiques, Zones d'extracció minera.
Altres característiques:
El MCSC s'ha obtingut per digitalització en pantalla de les ortoimatges digitals en color natural elaborades per l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) a partir de fotografies aèries de l'any 1993. Aquestes imatges tenen una resolució de 2,5 metres, la qual cosa va permetre una escala de treball al voltant d'1:3.000 i una superfície mínima de digitalització de només 500 metres quadrats. Com a resultat, s'ha obtingut un mapa digital vectorial amb un gran nivell de detall, constituït per un conjunt de més de 700.000 polígons. Això fa del Mapa de Cobertes una eina molt potent per al coneixement, la planificació i la gestió del territori.
Els volums de l'Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya van acompanyats de la superfície de cobertes del sòl per cadascuna de les regions forestals en què es divideix el territori català, a nivell municipal, comarcal i d'Espais d'Interès Natural, així com la distribució de cobertes del sòl en funció de l'altitud, el pendent, i l'orientació. Aquestes són les regions forestals de Catalunya:
>Regió Forestal I (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Vall d'Aran) > Regió Forestal II (Cerdanya, Garrotxa, Osona, Ripollès) > Regió Forestal III (Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Pla de l'Estany, Selva) > Regió Forestal IV (Anoia, Bages, Berguedà, Solsonès) > Regió Forestal V (Alt Penedès, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental) > Regió Forestal VI (Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Tarragonès) > Regió Forestal VII (Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d'Ebre, Terra Alta) > Regió Forestal VIII (Garrigues, Noguera, Pla d'Urgell, Segarra, Segrià, Urgell)
El MCSC es va iniciar l'any 1995 amb l'objectiu de cartografiar la superfície forestal arbrada a Catalunya, en el marc de l'Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya, encarregat al CREAF per la Generalitat de Catalunya. La idea inicial de fer un mapa de la superfície forestal arbrada va evolucionar, i el nombre de categories de la llegenda va anar creixent fins que l'any 1998 el projecte va esdevenir un veritable mapa de cobertes. Inicialment, el MCSC va rebre el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i l'ha acabat de finançar el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

Relacionats

Butlletí