El municipis, peces clau per fomentar la mobilitat amb vehicles elèctrics

Una jornada ofereix recursos i recomanacions als ajuntaments per fomentar la mobilitat elèctrica entre la població
17/05/2016 - 13:40

Fomentar la implantació dels vehicles de baixes emissions en el conjunt del territori, és un dels principals objectius que s'ha marcat des de l'àmbit municipal de medi ambient com a principal mesura per millorar la qualitat de l'aire que respirem així com en els objectius de reducció d'emissions de CO2 a l'atmosfera. Aquest ha estat l'eix de la jornada celebrada avui a Barcelona sobre la promoció de la mobilitat elèctrica i de baixes emissions en l'àmbit local, i en la qual ha quedat palès la importància dels municipis per a la seva implantació.

 

En aquesta jornada, inaugurada pel diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent, i en la que hi ha participat representants de l'Institut Català de l'Energia,  l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la plataforma Live de l'Ajuntament de Barcelona, s'han donat diferents dades amb mesures i recomanacions que poden fer els ajuntaments per facilitar la implantació de vehicles elèctrics entre la població.

Des de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, les principals accions se centren en les necessitats dels municipis d'ambientalitzar la flota de vehicles i que ha comportat la cessió de gairebé 300 bicicletes elèctriques en 173 municipis. També es realitzen plans d'implantació del vehicle elèctric s'implica amb certàmens com ExpoElèctric, l'esdeveniment sobre vehicles elèctrics  més important del sud d'Europa.

Per part de les institucions implicades en la jornada, s'ha posat de relleu la importància de fomentar des dels municipis, l'adquisició de vehicles elèctrics o de baixes emissions, com poden ser els vehicles de gas, per la renovació dels parcs mòbils municipals, hi ha també altres mesures més eficaces com poden ser clàusules en els concursos per a la contractació d'empreses per serveis com la neteja o la recollida d'escombraries.

Altres mesures que practiquen diferents municipis, especialment de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, hi ha reduccions de fins al 75% en l'impost de circulació, l'estacionament gratuït en zones blaves i també l'adaptació d'espais específic d'estacionament per aquest tipus de vehicles. Ena questa sentit, ha quedat clar que els municipis són una peça clau per fomentar la mobilitat elèctrica entre la població.

Un dels temes principals que s'han tractat ha estat la necessitat d'implantació de punts de recàrrega distribuïts en diversos espais dels municipis, ja que sense una bona xarxa per a la recàrrega, ja que si no n'hi ha o n'hi ha pocs, difícilment es desenvoluparà un increment d'aquests tipus de vehicles.  Així, s'estan desenvolupant diverses tipologies de punts per a diversos tipus de vehicles, com poden ser els punts de recàrrega ràpida, que amb 30 minuts permet recorreguts fins a 700 km, els de semiàrida, que amb 1 h donen autonomia per recórrer 70 km, o els de baixa recàrrega, que amb 1 h dona per a 30 km.

La jornada, en la que hi ha participat un centenar de tècnics i responsables mediambientals d'ajuntaments i empreses, ha posat de relleu l'interès creixent per aquest sector de la mobilitat elèctrica en l'àmbit municipal que coincideix amb la necessitat de sensibilitzar, promocionar i donar facilitats a la ciutadania per la mobilitat de baixes emissions.


Categories: 

Relacionats

Acte
16/10/2024 - 09:30
Edifici Cúbic Viladecans. Passeig de la Marina, 31, 08840 Viladecans, Barcelona
Acte
16/09/2025 - 00:00
Acte
03/06/2025 - 00:00

Butlletí