24/09/2004 - 00:00
L'última de les exposicions que completen l'aposta expositiva en l'àmbit de la sostenibilitat del Fòrum 2004, 'La línia roja. Com fer fusta sense malmetre el bosc', s'ha inaugurat finalment.
La mostra forma part dels nombrosos atractius del nou Museu de la Ciència de la Fundació "la Caixa", el Cosmo Caixa, un espai de 55.000 m2 que vol convertir-se en un punt de trobada de primer ordre per a la ciència i la societat.
El nou edifici del CosmoCaixa Barcelona, obra dels germans Esteve i Robert Terradas -que també són autors del CosmoCaixa Madrid-, ha suposat la transformació integral de les instal·lacions de l'antic museu, inaugurat ara fa 23 anys. L'edifici, que es troba totalment soterrat, ha permès la creació d'un nou espai públic: La Plaça de la Ciència. Es tracta de 6.000 m2 que, tal com ha afirmat el vicepresident de la Fundació "la Caixa", Alejandro Plasencia, «seran d'ús públic, per als ciutadans de Barcelona: "la Caixa" fa públic un espai privat».
CosmoCaixa Barcelona és un espai pensat per a tota mena de públic, amb una àmplia oferta científica i educativa, on el visitant podrà gaudir d'exposicions, tallers, cursos, conferències i debats. Els objectius són estimular el coneixement científic i aconseguir la participació directa dels ciutadans.
L'exposició permanent del Museu, la Sala de la Matèria, ocupa una superfície aproximada de 3.500 m2. L'altura de la sala varia entre els 6 m i els 13 m, cosa que permet dissenyar projectes museogràfics molt diversos.
En aquesta mateixa zona s'han instal·lat dos dels espais més singulars del nou Museu: el mur geològic, amb una superfície de 310 m2, i el Bosc inundat, amb 1.000 m2. L'exposició permanent ofereix la possibilitat de fer un recorregut per la història de la matèria, des del Big Bang fins avui dia. Es divideix en quatre grans àmbits: la matèria inerta, on els visitants trobaran els mòduls explicatius de l'origen de l'univers, les lleis de la física i de l'atzar, i els objectes i els fenòmens de la vida quotidiana; la matèria viva, on s'explica des de l'aparició dels primers organismes unicel·lulars a la Terra fins als primers ecosistemes i les seves adaptacions, evolucions i revolucions; la matèria intel·ligent, amb l'evolució de la vida a partir de la neurona i de l'aparició del cervell; i la matèria civilitzada, des dels inicis de la humanitat fins a l'enginyeria dels materials que permet inventar noves formes de matèria.
Entre les innovacions del nou CosmoCaixa hi figura la recreació d'un fragment de vora 1.000 m2 de la selva amazònica. El museu ha reconstruït una part de l'Amazònia a la instal·lació el Bosc inundat, on es pot passejar entre peixos, amfibis, insectes, rèptils, mamífers, aus i espècies de plantes molt variades de la zona, com ara capibares i piranyes vegetarianes, amb l'objectiu de conèixer aquest ecosistema tan valuós i fràgil.
Temporalment, CosmoCaixa Barcelona també acull l'exposició «Els Iguanos», protagonitzada per les restes fòssils de sis esquelets d'iguanodonts de Bernissart (Bèlgica), un dels grups de dinosaures més ben conservats del món, que s'exposen per primera vegada fora de l'Institut Royal des Sciences Naturelles de Brussel·les. Aquestes restes il·lustren quaranta milions d'anys d'història, més de cent milions d'anys de transformació geològica i més d'un segle d'estudis científics que han originat diverses teories.