El nivell dels llacs africans descendeix fins a un metre a causa de l'activitat humana

11/02/2005 - 00:00
La desforestació i la construcció de preses, entre altres activitats humanes, estan causant canvis dràstics en els llacs africans, alguns dels quals han vist decréixer el nivell de les seves aigües fins en un metre, segons revela un atlas presentat en la Conferència Mundial dels Llacs, que s'ha celebrat a Nairobi (Kenya). Aquesta trobada reuneix al voltant de 500 experts i científics de tot el món per a discutir maneres sostenibles de gestió de les reserves d'aigua dolça.
En total, els 677 llacs que hi ha a Àfrica, segons la base de dades World Lakes, contenen prop de 30.000 quilòmetres cúbics d'aigua, el major volum per continent del món. No obstant això, la construcció de preses, la contaminació industrial, l'abocament de residus sense tractament i la desforestació estan afectant severament l'estat d'aquests ecosistemes.
Un dels canvis més visibles s'ha observat en el llac Sogor de Ghana. Mentre que al desembre de 1990 les imatges mostraven una massa aquàtica de 74 quilòmetres quadrats, les instantànies preses en 2000 revelen una disminució considerable, que el Programa de l'ONU per al Medi ambient (PNUMA) atribueix a la producció intensiva de sal i l'extracció d'aigua dels rius afluents del llac, com el Sege i el Zano.
Altre exemple és el Victòria, on el nivell de l'aigua ha disminuït en un metre en l'última dècada, segons l'atlas. Situat entre Uganda, Kenya i Tanzània, aquest llac, origen del riu Nil, és el més gran d'Àfrica i més de 30 milions de persones viuen en les seves ribes.
En Senegal, l'àrea que envolta al llac Djoudi ha canviat significativament des de la construcció en 1986 de la presa Diama, mentre que a Kenya, el Nakuru, que acull a milions de flamencs, també ha experimentat canvis importants. En concret s'ha reduït entre 40 i 43 quilòmetres quadrats.

Relacionats

Butlletí