El nord del Baix Llobregat fonamenta la recuperació econòmica en l’alimentació saludable i sostenible

30/04/2021 - 09:00

La Diputació de Barcelona i sis municipis del nord de la comarca del Baix Llobregat encetem un projecte per promoure aquesta zona en un hub agroalimentari i potenciar l’alimentació saludable i sostenible. El projecte pretén fonamentar la recuperació econòmica de la zona en aquest sector. La iniciativa es desenvolupa en el marc del programa “Treball, Talent i Tecnologia” de la Diputació de Barcelona, que finança el programa amb 300.000 euros i compta amb la participació dels ajuntaments d'Abrera, Collbató, Esparreguera, Olesa de Montserrat, Sant Esteve Sesrovires i Sant Andreu de la Barca.

La diputada de l’Àrea de Desenvolupament, Turisme i Comerç, Eva Menor, va participar en la presentació de la iniciativa, que es va fer ahir dijous 22 d'abril als jardins del Teatre Núria Expert de Sant Andreu de la Barca. També van assistir a l'acte l'alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, el nostre alcalde, Jesús Naharro, l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, l'alcalde de Sant Esteve Sesrovires, Enric Carbonell, la regidora de Promoció Econòmica del nostre Ajuntament, Guadalupe Marcos. I en representació de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, el regidor de Promoció econòmica, Dídac Solà, així com la regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Collbató, Lourdes Vilalta, i la tècnica municipal del nostre Ajuntament, Tamara Mendieta, entre altres.

El programa pretén promoure el creixement i ajudar a la recuperació econòmica sostenible de la zona nord del Baix Llobregat, potenciant i dinamitzant tota la cadena de valor del sector alimentari, fent especial èmfasi en l'alimentació saludable i sostenible. El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha fet una valoració molt positiva del projecte "el qual liderem sis municipis del Baix Nord que ens hem posicionat per impulsar talent, treball i tecnologia".

El primer pas de la iniciativa preveu fer una diagnosi de la situació actual a la zona pel que fa referència a la presència d’empreses d’aquest sector i possible mà d’obra. Segons ha destacat el nostre alcalde, aquesta estructura supramunicipal "ajudarà a minimitzar la bretxa tecnològica entre les empreses i entre les persones, i a impulsar l'economia". També ha destacat que "ara, un cop tenim la subvenció, és el moment de tirar endavant i recolzar la nostra indústria, i és amb aquestes polítiques de proximitat i reals que podrem impulsar l'evolució econòmica del a nostra comarca".
Un dels punts positius de la zona és que compta amb sòl agrícola per conrear, infraestructura per captar aigua i abastir els conreus, indústria productora d’aliments i infraestructures per gestionar el residus. Naharro ha destacat el fet que "a Abrera, de forma clara l'alimentació té un pes específic. No només tenim centres de distribució sinó que, com a membres del Parc Rural del Montserrat, hem d'apostar i potenciar l'alimentació de quilòmetre 0 i l'agricultura. A Abrera tenim dues explotacions ramaderes i una zona agrària molt important que volem recolzar amb accions com aquesta. Hem de donar suport a aquest sector i aquest acompanyament es fa real amb aquesta tipologia de projectes".

La regidora de Promoció Econòmica, Guadalupe Marcos, ha explicat que "aquest programa té per objecte la prestació de cooperació econòmica entre els sis Ajuntaments per dur a terme actuacions de promoció de l’ocupació i reactivació econòmica, basades en l´impuls de la tecnologia, i en l’acompanyament a la transició digital, de les persones i les empreses cap a un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu i igualitari. En aquest cas per potenciar i dinamitzar tota la cadena de valor del sector alimentari, fent especial èmfasi en la considerada alimentació saludable".

 Potenciar la inserció laboral

L’objectiu és crear un hub tecnològic de referència en el sector alimentari, amb empreses i entitats públiques i privades, potenciar la inserció de persones en situació d'atur millorant la seva ocupabilitat i les seves competències tecnològiques, alhora que millorar la capacitació dels treballadors d’aquests sector d’alimentació per fer-los més competitius i posar en marxa accions que permetin dinamitzar tota la cadena de valor alimentària per millorar la competitivitat de les empreses, a través de l’aplicació de la tecnologia i les eines que posa a disposició de les empreses la indústria 4.0

A la cadena de valor del sector alimentari s’inclouen totes les empreses que participen en la creació del producte, en la seva manipulació i transformació i en la seva distribució i comercialització.

Es posarà èmfasi especial en l'alimentació saludable, considerada com aquella que permet un funcionament òptim de l'organisme i de la seva salut, tot sent al mateix temps completa, equilibrada, segura, sostenible i assequible.

El projecte preveu realitzar accions de formació a les persones que estan treballant en les empreses d’aquest sector, així com a les persones desocupades en recerca de feina, una vegada diagnosticades les necessitats de les empreses i identificades les oportunitats de millora.


 

Relacionats

Acte
Article

Dilluns i dimecres vinent es durà a terme una activitat de sembra de calçots oberta a tota la ciutadania

Acte
18/10/2024 - 09:00
Casal del Barri Montserratina. Plaça de la Constitució, 4. 08840, Viladecans

Butlletí