17/12/2003 - 00:00
La Conferència de les parts sobre Canvi Climàtic no només va acabar divendres sense la ratificació de Rússia del tractat de Kyoto, sinó que les veus que dubten de la bondat d'aquest protocol semblen haver agafat una força renovada en els últims temps.
Aquesta és, almenys, la principal queixa de WWF. Aquesta organització, que treballa activament en el seguiment de les polítiques europees, ha criticat durament la Comissaria d'Energia i Transport, Loyola de Palacio, que va dubtar, en declaracions públiques, sobre el sentit de les polítiques definides en el tractat, que, al seu entendre, poden portar greus conseqüències econòmiques per la indústria. Per WWF, la comissària Palacio està 'torpedinant els esforços, ja prou complicats, que fa la UE per mantenir el tractat amb vida'. No és la primera vegada, asseguren des de WWF que Palacio pren partit per tecnologies nuclears o relacionades amb el carbó.
A hores d'ara, hi ha sobre la taula un paquet de mesures, presentades per la direcció general de Palacio, i que pretenen fer front a les caigudes de tensió i altres problemes amb el subministrament elèctric detectats, principalment, aquest estiu. L'estratègia, però defuig la descentralització de les fonts d'energia i l'ús d'energies renovables, i és, de nou una aposta per les grans infraestructures i els mètodes tradicionals de producció energètica. Una altra mala notícia per a Kyoto, per tant.
Recentment, la comissària europea de medi ambient presentava unes perspectives preocupants per a Europa, que, les vacil·lacions actuals agreujarien encara més.
El Protocol és el compromís, aprovat el 1997, dels països industrialitzats per retallar les seves emissions de sis gasos contaminants -entre ells el diòxid de carboni (CO2), principal causant del 'efecte hivernacle', fins aconseguir una reducció mitjana mundial del 5,2 per cent en el període 2008-12 respecte als nivells de 1990. El tractat, tot i amb això, només serà jurídicament vinculant quan sigui ratificat per 55 països les emissions dels quals sumin el 55 per cent del total mundial, en les xifres del 1990. Només la signatura de Rússia (que representa el 17,4 per cent de les emissions) i dels EUA (36%) poden desbloquejar el protocol. En la trobada de Milà, finalitzada fa uns dies, es va concloure que, malgrat no tenir tot el suport per a la seva ratificació, el protocol continuava sent l'eina més eficaç per combatre el canvi climàtic.
Altres informacions sobre canvi climàtic a Sostenible:
Recursos en català sobre el canvi climàtic. Un informe reclama a les asseguradores que es prenguin el canvi climàtic més seriosament. El canvi climàtic ajuarà més els països rics i enfonsarà més els pobres. El futur del clima després de Marràqueix. Alteracions produïdes en les plantes i els animals pel canvi climàtic. Senyals ambientals 2002: referències per al mil·lenni.