Font: Betevé
L’estació de mesurament del Poblenou ja acumula sis dies consecutius amb registres regulars o dolents pel que fa a les partícules en suspensió (PM10). Són els nivells més elevats de la ciutat, per sobre de zones molt més transitades com l’Eixample. Això ha sorprès veïns i també el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que està estudiant els motius d’aquests valors tan elevats.
És eficaç el sistema d’episodis de contaminació a Barcelona?
Aquest dijous a la tarda, els tècnics responsables s’han desplaçat fins a l’estació, situada als Jardins de Josep Trueta, per confirmar si la instal·lació tenia problemes a l’hora d’enregistrar les dades. Un cop revisada, han confirmat que els mesuraments són correctes. Ara, investiguen què pot estar passant.
Un parc de sauló, possible causa
Una de les hipòtesis és que les partícules en suspensió s’originin per l’aixecament de la sorra d’un parc infantil que hi ha a prop de l’estació de mesurament. Aquesta àrea d’esbarjo conté sauló, una arena resultant de la descomposició dels granits i que és molt utilitzada en parcs i jardineria.
En el cas que aquest fos el motiu d’aquests valors de PM10 tan alts, es tractaria d’un problema molt local i, per tant, no s’estendria a la resta de zones del Poblenou. Tot i això, els valors que registra l’estació superen els permesos per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Com afecta la contaminació a la salut?
La situació d’anticicló i de pluges escasses, que s’allarga des de fa molts dies, tampoc no ajuda a dispersar les partícules.
Intranquil·litat entre el veïnat
A prop de l’estació es troba l’Escola Bressol Municipal Júpiter, al carrer de Lope de Vega. Diverses mares han mostrat la seva intranquil·litat davant d’aquesta situació per la incidència que pugui tenir en la salut dels més petits.
En els propers dies caldrà veure si finalment les lectures de PM10 es mantenen altes —i, per tant, si s’entra en una situació de risc— o, al contrari, s’estabilitzen.