El reaprofitament de l’energia del metro, clau d’un projecte de foment de la intermodalitat

Font: TMB

28/04/2021 - 11:54

Metrolineres, que proposa recarregar vehicles elèctrics de mobilitat personal amb energia recuperada del metro, ha guanyat un repte d'innovació que estava obert a la participació de la plantilla de TMB.

Ja hi ha projecte guanyador del Repte Estació del Futur. La crida de la direcció de Metro de TMB (en col·laboració amb la direcció d'Innovació) va donar com a resultat 140 propostes inicials, presentades per treballadors de la companyia, que impulsaven millores relacionades amb els eixos temàtics oci, connectivitat, confort i interacció. Dotze d'aquestes propostes es van prototipar i sis van passar a la final.

L'equip del projecte escollit, Metrolineres (format per José Antonio Jiménez, Jordi Reig, Fernando José González i José Miguel López), proposa reutilitzar l'energia recuperada dels combois de metro per alimentar punts de recàrrega per als vehicles elèctrics lleugers (com patinets o bicicletes) ubicats a l'exterior de les estacions. La idea és fomentar la intermodalitat en la forma de moure's per l'àrea metropolitana de Barcelona, afavorint l'ús del transport públic i de modes de mobilitat no contaminants per a la denominada última milla.

Projectes amb valor afegit

La iniciativa buscava promoure la creativitat i trobar propostes de valor afegit per als usuaris de la xarxa de metro i que, alhora, incidissin en alguns dels valors i eixos estratègics de TMB, com la sostenibilitat, la inclusió, l'eficiència i l'accessibilitat. El projecte escollit pel jurat plantejava utilitzar recuperadors de l'energia que es dissipa durant la frenada i aprofitar-la en punts de recàrrega de vehicles elèctrics de micromobilitat, que estarien situats a l'exterior de les estacions.

El premi accèssit va ser per al projecte Canvi radical en la il·luminació, de l'equip format per Cristina Viñals, Haidé Rius i Joan Romero Jaimez. També van haver-hi diverses mencions del jurat. L'anunci es va realitzar en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Creativitat i la Innovació. Podeu veure el vídeo de l'esdeveniment en aquest enllaç.


 

Relacionats

Article

A partir del passat dimarts la velocitat està limitada a 30 km/h en la major part de vies de la ciutat. La mesura s’emmarca en el Pacte per la Mobilitat, el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible i l’estratègia Mataró pel Clima, i dona compliment a la modificació del Reglament General de Circulació de la Direcció General de Trànsit, tot plegat per aconseguir una ciutat més segura i amb menys contaminació atmosfèrica i acústica.

Entrevista

Helena Vilardell és mestra, vicepresidenta d’Osona amb bici, i impulsora de Canvis en Cadena. Des d’aquesta última entitat ha contribuït a promoure el bicibús, una iniciativa de mobilitat sostenible i inclusiva adreçada al món escolar. En aquesta entrevista explica els beneficis d’aquesta fórmula de transport i aclareix algunes qüestions relatives a la seva implementació.

Notícia

La Via Verda del Vallès abasta un total de 17 km, que van des del peu de La Mola fins a les portes del parc de Collserola, en un espai del qual també forma part l'Anella Verda. Aplega al seu pas els terrenys agroforestals que hi ha entre els sistemes urbans del riu Ripoll-Besos i de la Riera de Rubí- Llobregat; les planes que hi ha entre Sabadell i Terrassa; la Serra de Galliners, entre Rubí i Sant Quirze del Vallès; i també les que hi ha entre Cerdanyola i Sant Cugat.

Butlletí