El rebut metropolità de l'aigua inclourà informació més detallada del cost del tractament de residus

Font: AMB.cat

07/07/2018 - 08:45

La propera factura desglossarà l'import corresponent a la taxa metropolitana de tractament de residus de la resta de conceptes, per millorar la comprensió de la ciutadania sobre quant paga per aquest servei. El 2017, el cost total de tractament dels residus generats a la metròpolis va ascendir a 153 milions d'euros.

L'AMB està fent millores en la comunicació de la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR), per tal de que sigui més fàcil de comprendre aquest impost. En aquest sentit, en els darrers mesos s'han estat modificant els dissenys del rebut de l'aigua per visibilitzar de manera més clara i desglossada què es paga en concepte de tractament dels residus domèstics. L'objectiu d'aquesta mesura és que la ciutadania sigui conscient del cost del tractament de residus, que fins a aquest moment no es diferenciava especialment dels altres conceptes dins del rebut.

Amb aquesta acció, a més, l'AMB també vol augmentar entre la població el coneixement de les seves competències i fonts de finançament.

Canvis en el rebut

Des de l' 1 de maig, i fins al final del 2018, les diferents companyies que abasteixen aigua els municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona milloraran la visibilitat a la factura de la TMTR amb un nou disseny, per tal que la s'entengui clarament que, a través del rebut de l'aigua, paguen el tractament dels residus que generen.

La primera companyia que ha incorporat aquesta novetat en la seva factura ha estat Aigües del Prat i, en les properes setmanes, s'hi incorporarà Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l'Aigua —que abasteix un 88% dels usuaris— i altres companyies públiques i privades com SABEMSA, l'empresa pública de Barberà del Vallès, Aqualia o Aigües de Catalunya.

En una fase posterior, a la tardor, tots els ciutadans rebran, juntament amb la factura de l'aigua, una carta personalitzada per municipi, amb informació detallada sobre l'import de la TMTR. La carta també inclourà dades sobre la situació de la recollida selectiva (orgànica, paper i cartró, envasos i vidre) a la seva localitat, demanant la seva col·laboració per millorar-la.

El 2017, la ciutadania metropolitana va generar 447 kg de residus per persona; un total d'1,4 milions de tones amb un cost de 153 milions d'euros. Actualment, dins de la metròpolis, 1.200.000 domicilis i 150.000 activitats econòmiques del territori paguen la TMTR a través del rebut de l'aigua.

Bonificacions de l'impost

Dins de l'extensió del concepte de pobresa energètica al conjunt de serveis de la llar, l'AMB ha incorporat  una bonificació del 100% de la TMTR a les famílies vulnerables, aquelles que estiguin inscrites al registre d'ajuts a la pobresa energètica. Aquesta mesura s'aplicarà automàticament a unes 18.000 famílies de tot el territori metropolità, i s'estima que l'import subvencionat en concepte de TMTR s'acostarà als 800.000 €. 

 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Aquesta aigua es destina habitualment a finalitats municipals molt específiques, com és el cas de la neteja de la via pública o del clavegueram. Aquesta aigua també s’usa en la neteja dels vehicles municipals i en el reg d’espais públics i d’horts urbans.

Notícia
22 municipis de l’Alt Empordà tornen a l'escenari d’emergència

Els municipis que s'abasteixen del sistema Ter Llobregat consumeixen, de mitjana, 173 litres per habitant i dia, tenint en compte que amb la declaració de la fase de preemergència (mes de novembre de 2023) el consum era de 181 litres per habitant i dia.

Article
Malgrat la pluja, la sequera continua

Butlletí