El rol dels ecofeminismes en el nou model energètic centrarà el Fòrum de l'energia sostenible

Font: Ecoserveis

25/03/2019 - 09:00

La XXI edició del Fòrum de l’Energia Sostenible, organitzat per l’associació Ecoserveis, posa el focus en el lligam entre gènere i energia i reflexiona sobre el paper que juguen els ecofeminismes en el nou model energètic. 

El divendres 12 d’abril professionals, tècniques i tècnics i representants de la ciutadania es reuniran de 8:45 a 14:00 hores al Pati Manning per debatre sobre el rol de l’ecofeminisme i la qüestió de gènere en el nou model energètic lliure de carboni que necessitem.

L’actual model energètic és el principal causant del canvi climàtic i està fortament arrelat a desigualtats geopolítiques i locals. La transició energètica que cal fer cap a energies renovables no només ha de tenir en compte la vessant tecnològica sinó que ha d’anar acompanyada d’una transició social i canvi de valors.

Si bé l’era de l’energia fòssil està estrictament lligada a relacions de poder heteropatriarcals, el nou model energètic presenta una oportunitat per a renovar els valors associats a les noves tecnologies. Però, quins són els reptes davant dels quals ens trobem? Quines són les tendències actuals i com s’enfronten des dels diferents sectors socials?

El FES 2019 pretén estimular la reflexió al voltant d’aquests i altres interrogants i oferir informació i eines per a afavorir una idea compartida i sostenible d’on som, on volem anar i com volem arribar al nou model energètic.

La jornada s’inaugurarà amb la ponència de la periodista Alba del Campo, qui posarà en context el model energètic actual i explicarà com arribar a l’escenari ideal a través de la transició energètica ecofeminista.

A continuació, Cristina Ramos, de l’associació Ecoserveis, moderarà el debat en el que s’establiran els reptes i les soluciones per la transició energètica ecofeminista. Amb l’objectiu d’oferir una visió global, participaran en la discussió associacions feministes, empreses privades, activistes energètics, representants de l’Administració pública i del món acadèmic.

Després d’una pausa-café, els assistents participaran en una taula de treball, l’objectiu de la qual és co-definir eines i solucions per abordar la igualtat de gènere en el sector energètic, a través de la col·laboració i la reflexió conjunta.

Per acabar, a la tarda els membres de la “Red de Mujeres para una Transición Energética Ecofeminista” celebrarem una reunió oberta al públic.

20 anys de FES

Després de més de dues dècades, el Fòrum de l’Energia Sostenible s’ha convertit en un espai referent per a la reflexió i el debat sobre l’ús sostenible de l’energia, les energies renovables i la promoció de l’ús i l’accés a l’energia com a dret. En edicions anteriors s’han tractat aspectes com les eines i serveis per a generar i fer un ús eficient de l’energia a la llar, l’electricitat “verda”, la comunicació de l’energia, les xarxes intel·ligents al servei de les persones i les comunitats, la reducció de despeses a les factures de les empreses o la mobilitat sostenible.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

L’alcaldessa de Barcelona i els alcaldes de Madrid, Sevilla i València, amb el suport del Govern espanyol, han signat la declaració institucional “Ciutats climàticament neutrals el 2030”, que s’emmarca dins de la iniciativa Cities 2030, per promoure formes innovadores de col·laboració entre ciutats, actors i sectors clau perquè accelerin la transformació necessària per arribar a ser ciutats sostenibles, saludables i resilients davant l’emergència climàtica actual.

Notícia

Es podrà arribar a multiplicar per sis l’oferta actual de punts de recàrrega per tal d’activar i potenciar el desenvolupament de la infraestructura necessària per fomentar la transició energètica cap a una mobilitat que prioritzi el vehicle elèctric. Es fomentarà la integració arquitectònica i paisatgística de les instal·lacions i la reducció del seu impacte en l’entorn, i es permetrà la conversió de gasolineres actuals en electrolineres.

Notícia

L’Ajuntament de Barcelona s’incorpora al projecte PRIMA, que ubicarà una plataforma d’integració d’energies renovables i emmagatzematge a Barcelona per millorar la competitivitat de la indústria del sector energètic. El conveni atorga 300.000 euros a l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) per desenvolupar aquest projecte, que s’alinea amb el compliment de l’Agenda 2030.

Butlletí