El sector rural aprèn a ser més atractiu amb experiències europees

La Fundació del Món Rural organitza una jornada per debatre sobre experiències europees a l'hora de fomentar l'emprenedoria rural

Redacció

21/06/2010 - 00:00

L'emprenedoria té un paper clau en el món rural en la creació de nova activitat econòmica i d'ocupació. La Fundació Catalunya Europa i la Fundació Món rural han sumat esforços per compartir i debatre les millors estratègies per fomentar-la al Castell de la Fundació Abertis, a Castellet i la Gornal. La jornada s'ha plantejat com una petita plataforma per conèixer quines són les noves polítiques de desenvolupament rural que s'apliquen als països europeus, quin tipus de projectes es plantegen, quins són els nous reptes que haurà d'afrontar el món rural europeu, i com poden abordar-se de forma integral i unitària per generar noves oportunitats de creació d'empreses i per millorar les condicions de vida i treball de la gent que viu al món rural.

Bones pràctiques veïnes
Finlàndia, França, Itàlia i Anglaterra han dut a terme polítiques agrícoles i rurals d'èxit, viables i sostenibles en la vessant econòmica, social i ecològica. En aquest sentit, Jusso Kalliokoski del Ministeri d'Agricultura i Boscos de Finlàndia ha destacat: "Cal una aliança entre empreses, institucions i administració pública". Kalliokoski ha parlat del programa finlandès de foment de l'emprenedoria amb microempreses, l'objectiu de l'administració finlandesa és "fer que el món rural sigui atractiu".

D'altra banda, Gerard McElwee de Notthingham Business School, i expert en emprenedoria rural ha fet referència a la manca de professionalitat del sector rural: "hem de canviar aquesta economia informal a una de formal i ensenyar l'èxit al negocio rural". L'acadèmic ha parlat de la manca de lideratge d'algunes comunitats, ha destacat la necessitat de "la formació i el foment de l'emprenedoria creativa en l'àmbit rural" per a reactivar l'economia de la zona. 

Geremia Gios, professor d'Economia a la Universitat de Trento i president de la fundació Vallarsa, que té per objectiu la dinamització d'una petita vall del trentino italià, ha subratllat la necessitat d'atraure la població jove. D'altra banda, Raoul Battle-Font, president de Civam du Gard, la Federació Nacional de Centres per Valoritzar l'Agricultura i el Medi Rural, ha centrat la seva intervenció en la importància d'"Educar per reactivar". Aquesta Federació té com a objectiu impulsar l'agricultura  i la ramaderia de qualitat, el comerç de proximitat , el desenvolupament territorial  i la promoció de les energies alternatives i ho fa modernitzant l'agricultura a traves del coneixement i la formació. A més com ha subratllat Batlle-Font,: "una peça clau de la comunitat són les dones, gràcies al finançament econòmiques del Fons Social Europeu hem pogut introduir a les dones al sector agrari".

El turisme, una peça clau?
De les experiències s'ha pogut concloure que el turisme serà una peça clau. Per exemple a Finlàndia, un dels països més boscosos d'Europa, Kalliokoski ha explicat que  pretenen "convertir en un actiu el silenci i l'espai per fomentar una ment verda, ecològica i saludable" o la Vall del Trentino han observat un resorgiment d'un turisme conscienciat i ecològic, molt esperançador per al sector rural.

En aquest sentit, és clau generar al món rural una nova cultura que abasti nous sectors i activitats econòmiques i que permeti l'inversió més enllà del subsidi. La creació d'activitat diversificada consolida l'economia rural i permet generar ocupació que garanteix la fixació de gent al territori i per tant, l'equilibri i la cohesió territorial. Aquesta jornada ha permés que els agents econòmics i socials del món rural i l'administració coneguin altres models que s'estan implementant a altres països i puguin debatre i compartir allò que sigui aplicable al nostre país.

La Fundació del Món Rural emmarca aquesta activitat dins del projecte Rural Activa per impulsar l'emprenedoria rural, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través dels departaments d'Economia i Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

Relacionats

Reportatge
Reportatge. Especial Sequera

En el marc d’una forta crisi climàtica amb conseqüències devastadores, des de Sostenible.cat hem volgut fer un breu reportatge centrant l’atenció en les dificultats que pateixen agricultors i ramaders de Catalunya.

Notícia

El document és el punt de partida per definir el pla d’acció per promoure la transició ecològica a la ciutat. La diagnosi constata que la compra directa a productors ha augmentat en un 7% durant els darrers i que la majoria de pagesos de Manresa entraran en edat de jubilació els propers 10 anys, entre altres aspectes.

Butlletí