19/11/2004 - 00:00
El supercomputador Mare Nostrum, fabricat per IBM, ja ha arribat a la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquesta eina informàtica, considerada una de les grans infrastructures científiques del món, és de vital importància pel desenvolupament de l'enginyeria aplicada a diferents camps, i ha de jugar un paper crucial en la millora quantitativa i qualitativa de la investigació científica a Catalunya. El supercomputador de la UPC esdevindrà un referent obligat en matèria de recerca d'alta qualitat i facilitarà a la comunitat científica el desenvolupament de projectes que abans havien d'adreçar a centres internacionals, ja siguin en matèria de biomedicina com de canvi climàtic, entre d'altres.
La supercomputació consisteix en usar molts elements de càlcul simultàniament per resoldre un mateix problema, una operació que es realitza a gran escala tant pel que fa al volum de dades com a la velocitat de processat i a la velocitat d'intercanvi de dades entre els diferents processadors. Els superordinadors tenen un valor afegit molt clar en problemes, les respostes als quals tenen el factor temps com una premissa essencial.
Cal recordar que la supercomputació és una de les línies importants de la recerca a la UPC, on treballen els investigadors del Departament d'Arquitectura de Computadors i del Centre Europeu de Paral·lelisme de Barcelona (CEPBA).
Un dels fets determinants per a què Mare Nostrum s'instal·li a Barcelona, informa el servei de premsa de la UPC, és el prestigi científic dels investigadors del CEPBA, que estan a l'èlit mundial amb la recerca amb paral·lelisme i supercomputació. Així, les eines d'anàlisi i millora de rendiment de superordinadors que es desenvolupen al centre són utilitzades als principals centres de supercomputació del món, com ara NASA-Ames, Lawrence Livermore i San Diego Supercomputer Center, entre d'altres. El CEPBA participa a comitès internacionals per a l'elaboració d'estàndards de programació paral·lela.
Àrees d'aplicació
Les àrees d'aplicació d'aquesta supercomputadora, capaç de realitzar 40 bilions d'instruccions o equacions lineals en un segon, són diverses. Tot i així, donarà un fort estímul al sector de les ciències i la salut.
Per exemple, en l'estudi del cos humà. És a dir, es podran fer estudis sobre el genoma humà, plegaments de les proteïnes i altres processos complexos relacionats amb malalties com l'Alzheimer. Això oferirà grans avantatges en els tractaments mèdics i en el seu desenvolupament.
També seran importants els avanços en matèria de medicines personalitzades, adaptades a la genètica de cada persona. En aquest aspecte, el Modesto Orozco, catedràtic de Bioquímica de la Universitat de Barcelona, va afirmar en la jornada de presentació de Mare Nostrum el 16 de novembre que 'avui per avui la biofísica, la bioquímica i la química física són impossibles d'entendre-les sense la bioinformàtica'. 'Gràcies a aquesta computadora podrem fer prediccions molt més acurades i alhora ens permetrà gaudir d'una immensa base de dades, que creix de forma extraordinària. A més, la informàtica ens permet conèixer tots els gens d'una persona, és a dir tots estarem genotipats, i alhora permet bloquejar un gen patològic', va afegir Orozco.
En aquest mateix sentit, Joan Estany Illa, catedràtic de Producció Animal de la Universitat de Lleida, va remarcar que 'aquest avenç permet adaptar-se a les exigències de la demanda i fer simulacions'. Amb això Estany es referia al procés de selecció dels animals en una granja. Aquesta selecció es basa en decisions preses a partir d'una base de dades. Ara aquesta serà de major capacitat i alhora els permetrà saber, per exemple, quins són els gens que fan que un porc tingui més greix que un altre.
Altres utilitats de la computadora més potent d'Europa es centren en la meteorologia, les catàstrofes naturals i el medi ambient. L'estudi dels fenòmens atmosfèrics i l'evolució del clima requereix càlculs complexes degut al gran nombre de variables. En aquest sentit, Mare Nostrum mostra simulacions climàtiques i prediccions amb una gran fiabilitat. També és capaç d'anticipar els efectes que pot produir una catàstrofe natural com incendis, terratrèmols, huracans, etc. així com la seva trajectòria. Aquest fet facilitarà les tasques d'evacuació o d'extinció d'un incendi, per exemple.
A més, aquesta supercomputadora permet fer avanços en l'estudi de la biodiversitat, l'equilibri dels ecosistemes, i pot simular els impactes socials i mediambientals que l'actual societat produeix en el nostre entorn.
Aplicacions industrials i de negoci també tenen cabuda en el funcionament d'aquest instrument informàtic. Sectors com el de l'aeronàutica, l'automòbil o el farmacèutic poden ajudar-se d'aquest processador de dades. Vicenç Aguilera, enginyer industrial i president de la Societat de Tècnics d'Automoció (STA), va declarar que 'el supercomputador ens dóna capacitat de procés, models més precisos, càlculs més acurats i càlculs estocàstics'.