23/07/2004 - 00:00
Quin és el registre del canvi climàtic a la Mediterrània els darrers 500.000 anys? Com s'estudia el canvi global en els sediments dels subsòl marí? Reconstruir el canvi climàtic dels últims 500.000 anys a la Mediterrània, les variacions del nivell del mar, l'estabilitat del talús continental i l'evolució dels canyons submarins a la Mediterrània.
Aquest és l'objectiu de l'equip embarcat a bord el vaixell perforador SRV Bavenit del 24 de juny al 22 de juliol en aigües mediterrànies, i on participa Miquel Canals, catedràtic de Geologia Marina de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona.
El Bavenit arribarà ben aviat al port de Barcelona. El treball a bord és l'eix del projecte PROMESS 1 (PROfiles across MEditerranean Sedimentary Systems), finançat per la Unió Europea en el Vè Programa Marc.
El SRV Bavenit obrirà les seves portes als mitjans de comunicació durant l'estada a Barcelona. El SRV Bavenit és un vaixell perforador de la companyia russa AMIGE, contractat per la companyia alemanya FUGRO per al projecte PROMESS 1. Amb 86 metres d'eslora, desplaça 5.500 tones i té una torre de perforació de 35 metres. Té un sistema de posicionament dinàmic (DP) per no perdre la verticalitat i un de compensació d'onatge ("heave compensator") que evita el desplaçament de la columna de perforació durant les operacions al subsòl marí.
PROMESS 1 és la primera iniciativa científica per perforar les plataformes i els talussos continentals de la Mediterrània. A bord del Bavenit, els experts han fet sondatges profunds (fins a 300 metres de columna de sediment) entre 50 i 300 metres de fondària, al sud de l'Adriàtic i al Golf de Lleó occidental. El projecte ajudarà a entendre fenòmens del passat (tsunamis, erupcions volcàniques, terratrèmols, temporals, etc) i aportarà informació clau en predicció en el camps dels riscs geològics.
L'estudi de nous reservoris d'hidrocarburs a la Mediterrània i la presa de decisions en diversos àmbits d'actuació (estabilitat marges continentals, evolució de la línia de costa, etc.) són altres àrees que també s'impulsaran arran la recerca a bord del Bavenit.
Font: RM / UB