Font: Consell comarcal del Vallès Occidental i Terrassa Digital
En el marc del 1er Congrés de Qualitat de l'Aire es va constituir i reunir la Taula política per la qualitat de de l’aire del Vallès Occidental. Aquest òrgan, fruit de l’acord del Consell d’Alcaldies, ha d’elaborar el Pla Supramunicipal per la qualitat de l’aire de la comarca, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
Aquesta Taula està formada per tots els ajuntaments del Vallès Occidental i comptarà amb l’assessorament d’experts en els diferents àmbits de treball. En la primera trobada, el Consell Comarcal ha presentat un primer paquet de 15 mesures que els municipis poden aplicar de forma imminent per millorar la qualitat de l’aire i mentre s’elabora el Pla que ha de contenir el full de ruta a seguir.
La primera sessió de treball de la Taula comarcal ha tingut lloc a Fira Sabadell, en el marc del 1r Congrés de l’Aire, on prop d’un centenar de ponents de relleu científic nacional i internacional exposen, entre avui i demà a Sabadell, la darrera hora de l’estat de la qüestió en urgència ambiental. Fira Sabadell acull aquest primer simposi on es plantegen les eines de gestió i normatives d’implantació urgent per a una millora de la qualitat de l’aire de la societat en plena emergència climàtica.
Foto: Sergio Ramos pel Congrés de Qualitat de l'Aire
l passat 16 de setembre, el Consell d’Alcaldies va declarar l’emergència climàtica a la comarca. El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va afirmar que “les ciutats i les grans zones urbanes com el Vallès estem cridades a jugar un paper primordial en la lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes nocius com la contaminació atmosfèrica. I és una passa valenta perquè sabem que l’aprovació d’aquest Pla suposarà aplicar accions i fer canvis en diferents aspectes del dia a dia dels nostres pobles i ciutats. Però estem disposats i disposades a fer-ho.La nostra comarca és un territori especialment vulnerable en relació a la qualitat de l’aire i la contaminació: estem a tocar de la gran ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència, som en una cruïlla d’infraestructures viàries d’alta capacitat, amb molta mobilitat associada, un espai fortament industrialitzat i amb un alt nivell de població”.
El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental va explicar que “volem estar en aquest debat i fer sentir la nostra veu com a comarca perquè l’aire no coneix de fronteres, no coneix de muralles, i per tant hem de ser capaços de coordinar totes les mesures que es puguin prendre des dels 23 municipis de la comarca juntament amb la Generalitat i la Diputació”. També ha assegurat que “avui hem constituït la Taula per la qualitat de l’aire de la comarca i ens hem posat en marxa per elaborar el Pla Supramunicipal per la Qualitat de l’Aire i des del Consell Comarcal hem presentat 15 mesures per tal de poder iniciar de manera urgent una sèrie de passos, que val a dir, des de diferents ajuntaments ja es duen a terme”. I ha afegit: “un dels objectius d’aquest Pla Supramunicipal per la qualitat de l’aire ha de ser la coordinació i el treball conjunt amb altres territoris. Perquè està clar que les mesures que es prenen a Barcelona o l’Àrea Metropolitana tenen un impacte directe en la nostra comarca i per això demanem ser presents en les converses, prendre part dels acords”.
Foto: Sergio Ramos pel Congrés de Qualitat de l'Aire
Per la seva banda, el vicepresident del Consell i conseller de Territori i Transició ecològica, Carles Rodríguez, ha explicat els objectius del Pla Supramunicipal de la Qualitat de l’Aire del Vallès Occidental, entre els quals “coordinar les actuacions amb els territoris de l’entorn i les administracions i entitats, prendre el compromís del conjunt d’ajuntaments i administracions suparlocals i sutuar com a prioritat de les agendes polítiques la cura del medi ambient, la protecció de la salut i la recerca de la sostenibilitat en tots els àmbits i totes les actuacions”. Rodríguez també ha explicat que “cal identificar els principals focus de contaminació, controlar de manera continuada els principals contaminants atmosfèrics i definir mesures d’actuació conjunta a l’àmbit comarcal, tant d’aplicació directa pels propis ajuntaments com des demanda conjunta als actors i agents competents”.
A la Taula comarcal hi ha participat també la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, destacant que “El govern de la Generalitat té com a una de les prioritats millorar actuar sobretot en l’Àmbit-40 per poder arribar als nivells de contaminants que ens demana l’OMS”. “Les actuals mesures han permès reduir la contaminació, però això no és suficient”, ha remarcat. “Actualment estem treballant per elaborar una nova Llei de qualitat de l’aire i, alhora, redactant un nou Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona, amb un horitzó 2020-2025”.
Àmbits de treball de la Taula Comarcal i propers passos
A partir d’ara la Taula Comarcal s’organitzrà en un grup tècnic de treball que abordarà diferents àmbits de treball: emissions contaminants, normativa ambiental, serveis i flotes municipals, mobilitat sostenible, fonts fixes de contaminació, infraestrucutres i urbanisme i sensibilització, educació i participació ciutadana.
El Consell Comarcal comptarà amb el suport de la Diputació de Barcelona per l’elaboració del Pla Supramunicipal. El primer pas serà la diagnosi que començarà les properes setmanes i s’allargarà aproximadament tres mesos.
15 mesures d’aplicació als municipis de la comarca
Per iniciar un treball més imminent als municipis, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez ha proposat avui als ajuntaments un paquet de 15 mesures d’aplicació més immediata, que es poden portar a terme en paral·lel a l’elaboració del Pla Supramunicipal. Gimenez ha afirmat que “els estudis indiquen que un 70% de la contaminació prové de la mobilitat. Per tant, haurem d’incidir en aspectes de mobilitat però no només en aquests. Hi ha diferents aspectes els quals podem incidir com a municipis, més enllà de la mobilitat, per ajudar també en una millora de la qualitat de l’aire”.
Aquestes 15 primeres mesures inclouen:
- Redacció o actualització dels protocols municipals d’urgència davant episodis greus de contaminació.
- Revisió dels requisits ambientals en totes les licitacions i serveis que faci l’Ajuntament.
- Promoció de l’ús del vehicle elèctric i l’híbrid recarregable per endoll, amb la instal·alció de punts de recàrrega.
- Reducció del trànsit motoritzat a l’entorn escolar, potenciant els camins escolars.
- Elaboració de mapes de temps a peu entre punts de referència del municipi i millora de la xarxa bàsica de vianants (voreres, passos de vianants, accessibilitat…).
- Intensificació del control dels vehicles altament contaminants per part de la Policia Municipal i en coordinció amb la Generalitat de Catalunya.
- Revisió ambiental de les flotes concessionaries municipals (autobús, camions residus, vehicles de neteja, flota municipal, etc.)
- Reorganització d’horaris i itineraris de distribució urbana de mercaderies.
- Control de les instal·lacions de calefacció dels equipaments i instal·lacions municipals perquè disposin de filtres adequats i segueixin un correcte funcionament.
- Incorporació d’activitats educatives sobre la qualitat de l’aire a programes municipals i comarcal d’educació.
- Reorganització del transit per pacificar els nuclis urbans i evitar dreceres per passar d’una població a altra.
- Participació a les iniciatives del projecte Vallès Circular com a estratègia de reducció, de reutiltizació i reciclatge de materials residuals, com a nous subproductes amb valor i utilitat.
- Formació del personal municipal per a la inspecció i control del sector de la construcció per la reducció d’emissions.
- Eliminació del plàstic d’un sol ús i altres materials contaminants en equipaments i activitats municipals.
- Realització d’accions de conscienciació ciutadana.