Els barris de Mira-sol, les Planes i la Floresta, a Sant Cugat, substituiran 3.000 llumeneres de vapor de sodi per LEDS

02/12/2021 - 10:00

L’àmbit de Qualitat Urbana de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha impulsat un pla d’implantació de LEDS que dedica especial atenció als barris. La instal·lació de la nova tecnologia permetrà estalviar a la ciutat 670 MWh a l’any.

Fins ara Mira-sol, la Floresta i les Planes comptaven amb 5.575, 1.992 i 621 punts de llum, respectivament, però el grau de penetració de la tecnologia LED era de només el 9%, 5% i 16%, valors molt inferiors a la mitjana de tot el municipi, que se situa en el 29%.

D’aquesta manera el pla preveu substituir 2.981 llumeneres existents de vapor de sodi (VSAP) per LEDS, 1.810 de les quals s’instal·laran a Mira-sol, 978 a la Floresta i 193 a les Planes, el que suposarà una implantació del LED de gairebé el 50% de mitjana a cadascun dels barris, superant el 40% de l’objectiu.

L’actuació, no només suposarà una millora de la qualitat i confort lumínic per al veïnat dels barris, sinó que també generarà un important estalvi energètic de 670 MWh/any, un 65% menys del consum actual.

Pel que fa al conjunt de la ciutat, la reducció de 670 MWh/any de consum d’energia elèctrica d’enllumenat públic, suposa una reducció de l’11% respecte al 2020 (5.884 MWh/any).

 “Aquesta actuació demostra que la voluntat del govern municipal és la de reduir la petjada ecològica”, ha assegurat Pere Soler, tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat, Seguretat i Transport, ja que  “apostem per l’eficiència energètica a Mas Gener, la Floresta i les Planes i fem un esforç per minimitzar el consum i el manteniment de l’enllumenat públic”.

Amb aquesta mesura, s’estalviaran, tal com ha confirmat Jose Gallardo, regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, 700 MWh/any. A més, ha explicat que “ara assolim el 50% de punts de llum LED, però l’objectiu és del 100% el 2024. És important reduir el consum però també millorar la seguretat dels ciutadans i ciutadanes de Sant Cugat, també des de la perspectiva gènere” 
 

Fases del pla

El pla d’implantació de LED es divideix en dues fases:
 

  1. Implantació LED Mira-sol

El pròxim mes de desembre finalitzarà la instal·lació de 1.810 lluminàries amb tecnologia LED al barri de Mira-sol que substituiran les existents de vapor de sodi (VSAP). Fins ara, dels 5.575 punts del llum que hi ha a Mira-sol, 5.081 eren de tecnologies menys eficients i només 494, LED (9%). Amb la nova implantació, els llums LED passaran a ser 2.304, un 41% del total.

Això suposarà un estalvi energètic al barri de 440.067 kWh a l’any, un 26% menys que el consum actual (1.680.481 kWh/ any). Mentre que l’impacte a la ciutat, suposa un estalvi del 7% del total del consum municipal.

A més de la reducció del cost de l’energia, la utilització de la tecnologia LED en l’enllumenat públic permet una millor qualitat lumínica, amb la possibilitat d’oferir llum blanca que afavoreix la reproducció cromàtica, una millor uniformitat lumínica que amorteix l’efecte dels punts foscos i una reducció d’il·luminació intrusiva als habitatges en ser un tipus d’enllumenat més direccional comparat amb un enllumenat convencional. El confort lumínic millora també la sensació de seguretat de la ciutadania.

L’actuació, iniciada el mes de juny i que finalitzarà aquest mes de desembre, està valorada amb un import de 452.500 euros.
 

  1. Implantació LED la Floresta i les Planes

Les pròximes actuacions, previstes per al 2022, es duran a terme a la Floresta  i les Planes, amb un valor de 244.500 euros i 48.250 euros, respectivament.

La Floresta passarà de tenir 102 llumeneres LED, a tenir-ne 1.080 (un total del 54% del total de punts de llum). Mentre que les Planes passarà de les 93 llumeneres LED actuals, a 290 (amb un total del 47% dels punts de llum del barri).

Cal esmentar que, en aquests dos barris, es contemplen diverses zones sensibles des del punt de vista ambiental. El fet de tenir sectors o nuclis de població envoltats pel Parc de Collserola, fa que en alguns casos s’hagi d’utilitzar llum ambre, un espectre de llum fora del rang de l’anomenada llum blanca, una llum ataronjada però més respectuosa amb la fauna nocturna. És aquest el cas dels sectors de Mas Fortuny, Sol i Aire i d’altres més localitzats a La Floresta i Les Planes.
 

Energia verda

Aquesta actuació, amb un valor total de 745.250 €, s’emmarca dins l’estratègica municipal del Pla d’Actuació per a l’Emergència Climàtica que, en el seu primer eix, promou mesures directes d’estalvi d’electricitat, en aquest cas, de l’enllumenat públic. Alhora, cal fer esment que la gestió energètica de l’enllumenat públic es troba alineat també amb el segon eix de PAESC, que promou mesures directes d’estalvi de combustibles fòssils. En el cas de l’enllumenat, el total del consum energètic de l’enllumenat públic del 2020 (5.884 MWh/any), gestionat per l’actual concessionària d’enllumenat públic (Citelum Ibérica SA), disposa del certificat d’energia verda. És a dir,  el 100% de l’energia consumida durant el 2020 prové d’una font d’energia renovable el que suposa 0 emissions de diòxid de carboni, obtenint d’aquesta manera el Certificat A de la CNMC (Comissió Nacional del Mercat i la Competència).


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

En total s’instal·laran 880 mòduls repartits entre el PAV3, les escoles Collserola i Turó de Can Mates i l’Institut-escola Catalunya.

Notícia

La mesura permetrà millorà l’eficiència energètica i reduir la contaminació lumínica als carrers del nucli urbà i a totes les urbanitzacions que encara no compten amb llums LED

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Butlletí