21/12/2005 - 00:00
Dos anys després del Pacte del Tinell, el grup ecologista Depana fa balanç de la política ambiental del govern català. Segons declaracions d'aquesta entitat en el transcurs d'una roda de premsa realitzada dimarts 20 de desembre al Col·legi de Periodistes, la política ambiental de l'actual govern del Tripartit "ha tendit a arraconar tot allò que té a veure amb la Protecció del nostre Patrimoni Natural, a partir d'una gestió poc sostenible i amb evidents interessos econòmics per part d'alguns sectors".
"Des d'algunes entitats de caràcter empresarial i corporatiu existeix una clara oposició a una regulació de la planificació urbanística que controli la proliferació desaforada d'infrastructures, especialment les relacionades amb la pràctica de l'esquí i el golf", afirmen els ecologistes en un dur i crític balanç. Segons Puri Canals, presidenta de DEPANA, la Generalitat té el repte polític de regular aquestes planificacions urbanístiques i ha de ser "forta i contundent" en el compliment dels compromisos del Pacte del Tinell. "Avui en dia, després de Rio, després de Johannesburg, en un món on la sostenibilitat és un repte que tothom està acceptant, les declaracions en contra d'aquesta protecció del medi natural són un insult, que qüestiona les polítiques aprovades de fa dos anys".
Compromisos que no caduquen
Depana insisteix que dins d'aquests compromisos del govern que no s'han resolt satisfactòriament, cal destacar l'aplicació de la Directiva Hàbitats amb la finalitat d'aconseguir que la Xarxa Natura 2000 esdevingui una eina de protecció eficient i un canal de continuïtat de zones d'interès ecològic. La Xarxa Natura 2000 és una xarxa d'espais d'interès comunitari representatius dels diversos ecosistemes europeus. Catalunya ha anat ajornant aquest llistat, tot presentant una primera proposta i una revisió. Actualment s'ha fet una proposta d'ampliació perquè existeix un procés judicial davant del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg que qüestiona l'actual designació dels espais. Catalunya es troba a la meitat en la mitjana espanyola en quant a espais protegits dins de la Xarxa Natura 2000. Segons Lluís Tolrà, advocat de DEPANA, per complir les exigències europees s'haurà de pujar el llistó a un 21%.
Tampoc s'ha avançat prou, en l'entendre de l'organització, en la creació i dotació de nous Espais Naturals de Protecció Especial. Són zones sensibles, en aquest cas, les estepes de Ponent. Igualment, queda molta feina per fer pel que fa a l'establiment de parcs naturals transestatals o transacionals, així com a la creació d'un pla de gestió dels espais no urbanitzables i de protecció del paisatge. Compromisos tots ells que "no tenen data de caducitat".
En aquest sentit, l'entitat ecologista Depana recorda els tres espais naturals amenaçats actualment per "l'especulació urbanística i la proliferació desmesurada d'infrastructures". En primer lloc, la serra de Collserola, on els projectes d'urbanització i la creació del túnel d'Horta no permeten que aquest espai natural sigui inclòs en la Xarxa Natura 2000. En segon lloc, el delta del Llobregat, on les causes de la no inclusió a la Xarxa Natura són el desviament del riu i la dessecació de l'antiga llera. Per últim la vall del Muntanyó d'Àrreu, on el motiu de la no inclusió són l'ampliació de les pistes d'esquí. Cal recordar que la Unió Europea va dictaminar la inclusió de l'espai dins la Xarxa Natura 2000.
Segons Puri Canals, cal afegir que "seguim pensant en una política del ciment, que també és un dels principals causants de les emissions de CO2, i per tant del canvi climàtic. S'ha de començar a veure la integració de tots els elements que constitueixen entrades i sortides en el balanç de carboni i d'altres gasos d'efecte hivernacle en un ecosistema". "Les reflexions no s'han de fer de manera sectorial sinó de manera integrada en tots els elements que constitueixen la funcionalitat d'un país. S'està fent una apologia de la destrucció de la natura".
El balanç ambiental dels dos anys de tripartit no és gaire positiu. Alfons López, vice-president de Depana, declara que cal potenciar una nova cultura del si a la natura "com a contrapartida dels lobbies de construcció que estem patint". "Cal que el govern es mantingui ferm en els seus compromisos mediambientals i que es sotmeti de nou a informació pública una nova proposta d'espais per incloure a la Xarxa Natura 2000, més ambiciosa i garant dels valors naturals del país".
Adjunt | Mida |
---|---|
Foto: Cristina Serradell. | 63.68 KB |