12/06/2006 - 00:00
El Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya creu que s'ha de posar fi a la 'cultura del no' que s'oposa a la construcció de les grans infrastructures necessàries per tal d'assegurar el proveïment energètic a curt i mitjà termini. Els enginyers afirmen que per fer front a futures crisis energètiques és necessària la construcció de la línia elèctrica de molta alta tensió- especialment per la situació en què es troba la demarcació de Girona-, incrementar el parc d'energies renovables i no renunciar a l'energia nuclear.
Ho va fer públic dimarts durant la presentació d'un informe sobre el Sector Energètic a Catalunya. Un estudi que conclou que en uns quinze anys és molt probable que patim situacions de crisi energètiques arran de la limitació i l'esgotament de la producció d'energies fòssils al món, ja que a mig termini no es podrà incrementar l'extracció d'energies fòssils i que a l'estat espanyol el 85% del consum energètic prové del petroli i el gas. En tot cas no serà una crisi total d'abastament però viurem situacions de pujades importants del preu de l'energia, es va explicar en la presentació.
De fet, l'autor de l'informe, Jordi Dolader, ha dit que les deficiències de la xarxa ja estan repercutint en algunes zones com les comarques de Girona, on els talls de llum són més freqüents per manca de subestacions que assegurin l'alimentació elèctrica.
D'altra banda, els Enginyers Industrials creuen que el preu de l'energia ha de tenir en compte el cost de l'energia. En paraules del degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, Antoni Llardén 'el rebut ha de reflectir el cost real del servei' ja que 'qualsevol política d'estalvi ha d'anar lligada a una política de preus realista'.
Aquí us podeu descarregar l'informe.