Els Estats Units es preparen per a un nou desastre ambiental

La marea negra al Golf de Mèxic amenaça més de 400 espècies d'animals
Redacció
03/05/2010 - 00:00

L'explosió d'una plataforma petrolífera al Golf de Mèxic ha posat els Estats Units a un pas del que podria convertir-se en la pitjor tragèdia ecològica de la història del país. Segons les estimacions oficials, el pou marí vessa diàriament 800.000 litres de petroli al mar, tot i que alguns experts asseguren que aquesta quantitat podria ser cinc vegades superior, uns quatre milions de litres de cru per dia. I el que és pitjor, el departament d'Interior nord-americà estima que faran falta 90 dies per arreglar la fuita.

El president dels Estats Units, Barack Obama, va viatjar aquest cap de setmana a la zona del vessament, que va definir com "un potencial desastre ambiental sense precedents". Obama va assegurar que British Petroleum (BP), la companyia que gestiona la plataforma, "n'és la responsable i pagarà la factura" del vessament, que està posant en greu risc les més de 400 espècies d'animals que viuen en aquest fràgil ecosistema de la costa dels Estats Units. Balenes, dofins, 110 espècies d'aus neotropicals migratòries i la més gran població de marisc dels EUA són part dels animals amenaçats, segons ha informat el Departament de Fauna, Flora i Vida Marina de Louisiana.

Els forts vents i el mar embravit estan complicant les tasques de contenció de la taca de petroli, que ja fa gairebé 10.000 kilòmetres quadrats i que a poc a poc s'acosta a la costa, amenaçant també els estats veïns d'Alabama i Florida. Una de les tècniques que s'estan utilitzant per controlar l'abocament és llançar des d'avions cisterna productes químics per cremar el petroli, tasca que es va haver d'interrompre dissabte per culpa de les males condicions meteorològiques.

Un accident que era 'impossible'
D'acord amb l'anàlisi sobre l'impacte ambiental de la plataforma enviat per BP al govern dels EUA l'any 2009, la petroliera assegurava que un accident que pogués danyar el litoral, les costes i la fauna dels estats del Golf de Mèxic era "molt poc probable o impossible". El document assenyalava que, encara que un hipotètic abocament podria causar danys lleus, "la distància de la plataforma a la costa (77 quilòmetres) i els mecanismes de resposta asseguren que no hi haurà impactes significatius".

El vessament ocasionat arran d'una explosió en què van morir 11 persones ha canviat radicalment aquest pronòstic i ha posat en evidència els mecanismes de reacció de la companyia. "No havíem vist mai una explosió a aquestes profunditats (uns 1.500 metres)", explicava un portaveu de l'empresa. En qualsevol cas, BP haurà de fer front ara al cost de la neteja del vessament, que ja s'estima en més de 3.000 milions de dòlars, uns 2.700 milions d'euros.

Etiquetes: 

Relacionats

Article
El documental "Something in the air" examina l’element més essencial per a la nostra supervivència, mostrant què hi ha a l’aire que respirem, els efectes que té sobre el nostre cos i com les noves tecnologies i un públic motivat canvien l’equació per millorar.
Opinió

Les ciutats són l’escenari del repte social, ambiental i econòmic que suposa la mobilitat sostenible. És el moment d’aplicar noves fórmules com l’ús compartit de vehicles, el foment de la bicicleta, els desplaçaments a peu o models urbanístics com les superilles; i també de promoure eixos verds i transports col·lectius electrificats.

Butlletí