Els grups de la Xarxa: un any intens de feina

03/05/2003 - 00:00
L'Assemblea General Ordinària de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que ha tingut lloc a Terrassa aquest matí, 5 de març, ha servit per fer balanç de la tasca feta durant un any per aquesta associació sostenibilista i, la veritat, és que pels passadissos del Vapor Universitari eren molts els que s'exclamaven, satisfets, pel volum de documentació aplegada. Un bon plec de fulls -es pot observar en la fotografia- que és el reflex d'un any ben intens de feina. Tècnics, regidors i alcaldes, fins i tot, han participat activament en els grups de treball per a impulsar aquests recursos. La Xarxa funciona organitzada en diferents grups de treball, tots ells coordinats per la secretaria tècnica. L'activitat constant de l'associació es reflexa en l'execució de projectes concrets i en la convocatòria de reunions i sessions formatives. Aquí en teniu un resum del balanç que s'ha fet aquest matí: En primer lloc, la secretaria tècnica, per veu del seu cap, Domènec Cucurull, ha fet un breu repàs de la seva tasca:
> Activitats d'ofici de la secretaria tècnica: suport tècnic i logístic als òrgans de la Xarxa i als seus grups de treball, impuls i participació de les tasques derivades del pla de treball (sistema d'indicadors difusió i publicacions, relacions externes...), organització d'activitats a proposta dels grups de treball, coordinació i suport del Dia Europeu sense Cotxes, manteniment i actualització de la pàgina web i gestions administratives (sol·licitud d'ajut a la UE, convocatòria de reunions, aprovació d'estatuts, manteniment de la base de dades). > Principals projectes impulsats l'any 2002: l'agenda escolar del Medi Ambient (que al curs 2003-04 amplia la tirada en 20.000 exemplars més i que té edicions a Itàlia i Estonia), el sistema municipal d'indicadors de sostenibilitat (consultables a la web i amb previsió d'incorporar nous municipis en el llistat dels ja existents), la participació en actes (Conferència Walk21, Fira de la Terra, Ecoviure i Conama), la renovació de la pàgina web de la Xarxa, l'edició de la revista Sostenible i la traducció i difusió de la Revisa Newsletter.
Els representants dels diferents grups de treball de la Xarxa (el de Fluxos Metabòlics, el de Participació, el d'Ecologia Urbana, el de Gestió territorial i sostenibilitat i el de Turisme i sostenibilitat) han presentat, per la seva banda, el seu programa de feina. Reunions, jornades... i un total de cinc publicacions i una més en preparació. Aquests documents, que ben aviat es podran descarregar de la web i dels quals se'n prepararà la traducció al castellà i a l'anglès, són:
> Manual de mesures d'eficiència energètica, d'estalvi i altres criteris ambientals a incorporar en edificis i equipaments municipals: Elaborat el juny de 2002. Conté consideracions i suggeriments a tenir en compte en el procés de concepció d'equipaments públics i prioritats en els projectes de rehabilitació o nova construcció d'edificis per tal de fer-los més sostenibles. Promogut pel grup de Fluxos Metabòlics. Joan Manuel Martín, enginyer i tècnic del CDEA-ASET de l'Ajuntament de Terrassa s'ha encarregat de la coordinació. > Eines per a la compra verda municipal: Presentat el passat mes de febrer i encara en procés d'editar en cd-rom i de penjar a la web. Inclou eines per incorporar criteris ambientals en la compra de productes per part dels ajuntaments. Inclou un conjunt de fitxes de criteris ambientals per a diverses categories de productes i una base de dades amb exemples d'ecoproductes presents al mercat. Impulsat pel grup d'Ecologia Urbana i encarregat al departament de Disseny sostenbile de l'escola Elisava i al Centre d'Estudis Ambientals de la UAB. > Manual d'Implantació de la recollida selectiva de la matèria orgànica: Manual adreçat a aquells municipis on es vol implantar la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals. Impulsat pel grup de treball de Fluxos Metabòlics. > Activitats Turístiques i sostenibilitat:Idees i suggeriments per a gestors locals. Manual de bones pràctiques per facilitar la incorporació de criteris de sostenibilitat en la gestió turística. Inclou fitxes amb experiències desenvolupades per diferents agents del sector turístic, a més d'un índex de llocs web. Impulsat pel grup de treball de Turisme i Sostenibilitat, amb el concurs de la Fundació Ecomediterrània i la col·laboració expressa dels municipis d'Olot i de Lloret. > Experiències de participació en els processos d'Agenda 21 Local. Recull les experiències de participació ciutadana presentades pels tècnics municipals en el marc del grup de treball. En la primera part es tracten breument els diferents mecanismes de participació i la segona part es centra en l'anàlisi de casos concrets que es presenten en format de fitxes. Especialment interessant és la part dedicada a Sant Boi, que ha impulsat un procés també enfocat a les qüestions econòmiques i socials. > (En preparació) Model de Plec de condicions tècniques per a la contracta dels serveis de la recollida de residus municipals i / o de neteja viària.
Per una altra banda, ahir es va aprovar formalment la incorporació del Consell Comarcal del Baix Llobregat, de Sant Andreu de Llavaneres, Copons, Riudecanyes, la Seu d'Urgell, Montgat, Sant Pol de Mar, Tortosa, l'Estany i els Hostalets de Pierola. Com a observadors s'hi van sumar, igualment, el municipi d'Escaldes-Engordany (Andorra) i la Mancomunitat de Serveis Promoció Econòmica Vega Baja (Alacant / País Valencià). També es va donar compte de l'adhesió inicial del Consell Comarcal de la Selva, de Piera, el Consorci del Besòs i Sant Celoni. Amb la sol·licitud recentíssima de Bell-lloc d'Urgell, els associats de la Xarxa són 204. D'aquests, 184 són ajuntaments, 8, altres administracions locals, vuit més, observadors i 4, adherits inicialment.

Relacionats

Butlletí