Font: Ajuntament del Vendrell
Els municipis que han posat en marxa aquesta iniciativa comparteixen una unitat geogràfica de costa, pertanyents a diverses comarques i demarcacions provincials, però units per un problema: l’impacte dels efectes del canvi climàtic sobre les platges, que no entén de fronteres administratives.
L’Oficina de Turisme del Vendrell, ubicada al nucli marítim de Coma-ruga, va acollir una reunió convocada per la regidora de Platges de l’Ajuntament del Vendrell, Bárbara Peris, i el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calafell, Aron Marcos, per tractar el tema dels efectes dels temporals marítims i com encarar aquesta problemàtica de forma conjunta, a la qual hi han assistit representants dels governs municipals de Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla i Tarragona.
El recent temporal Gloria, tot i els grans danys que va causar a les platges, no era sinó l’últim de molts temporals anteriors, que han augmentat en nombre i intensitat d’uns anys ençà. El problema s’ha agreujat des de l’estiu passat. “El que hem de fer és un canvi de paradigma sobre la gestió de les platges i el seu manteniment”, afegeix Marcos.Martínez ha explicat que “podem dir que amb aquesta reunió de treball s’està fent la constitució d’un Pacte de Coma-ruga d'Adaptació al Canvi Climàtic; per una gestió sostenible i integral del litoral de la costa central catalana, entre el Garraf i Tarragona; per compartir bones pràctiques entre els municipis, i per fer front comú davant les administracions superiors”.
L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha explicat que “podem dir que amb aquesta reunió de treball s’està fent la constitució d’un Pacte de Coma-ruga d'Adaptació al Canvi Climàtic; per una gestió sostenible i integral del litoral de la costa central catalana, entre el Garraf i Tarragona; per compartir bones pràctiques entre els municipis, i per fer front comú davant les administracions superiors”.
En aquest sentit, l’alcalde del Vendrell creu que “amb aquest Pacte podrem fer una gestió sostenible i integral del litoral de la costa central catalana, de Sitges a Tarragona, compartint bones pràctiques entre els municipis i fent front comú davant de les administracions superiors”.
José Manuel Cabada, regidor de Medi Ambient i Platges, va assistir a la reunió com a representant de l’Ajuntament de Cunit, i valora molt positivament aquesta primera reunió del Pacte de Coma-Ruga: “També cal tenir en compte que els ajuntaments no tenim algunes competències en les nostres zones del litoral, precisament per aquest motiu, i vist que tenim problemàtiques i característiques que ens són comuns, hem creat aquest Pacte que ha nascut arran del temporal Glória, però que hem vist clar, que ha de tenir una continuïtat per posar en comú situacions, preocupacions i també per a acordar propostes a la Generalitat de Catalunya i al Govern de l’Estat. El canvi climàtic afecta per igual a tothom, per tant, nuclis com el del Pacte de Coma-Ruga són molt necessaris”.
Els municipis que han participat en aquesta reunió comparteixen una unitat geogràfica de costa que comprèn diferents comarques i demarcacions provincials, però els uneix l’impacte dels efectes del canvi climàtic sobre les platges que no entén de fronteres administratives. Les afectacions del temporal Gloria obliguen a les administracions a fer un canvi de paradigma sobre la gestió del manteniment de les platges. Per això, es creu oportú crear aquesta unitat d’acció per compartir experiències i per fer accions conjuntes.
D’altra banda, com que la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat són els que tenen les competències en una part molt important de la gesió del litoral, també es creu convenient crear aquesta consciència d’unitat per plantejar propostes concretes a aquestes administracions superiors que, en definitiva, són les que han d’actuar directament, o mitjançant els ajuntaments, en aquesta adaptació al canvi climàtic.