Els paretans i paretanes opten per impulsar un projecte de restauració i conservació de l’espai fluvial

19/07/2021 - 13:55

La ciutadania de Parets aposta per recuperar i preservar el riu Tenes i el seu entorn com un paratge natural que protegeixi la flora i la fauna i alhora esdevingui un espai de trobada, de lleure i de passeig respectuós amb el medi. Els paretans i paretanes han definit el futur de l’espai fluvial en el procés participatiu Viu el riu Tenes que ha recollit més de 4.600 aportacions entre el 5 de juny i el 2 de juliol.

El procés s’ha dividit en dues fases: una de difusió d’informació i recull dels hàbits, de les necessitats i de les opinions de la ciutadania i una altra de votació de les propostes.  

 

Informació i escolta activa

Així, a la primera fase s’ha donat a conèixer tant el procés participatiu com els aspectes tècnics de l’actuació sobre l’entorn. En aquest sentit, per oferir les eines necessàries a la ciutadania per dissenyar un projecte viable i decidir propostes s’han organitzat activitats per difondre les característiques de l’espai fluvial i les possibles accions a fer-hi, tenint en compte el seu impacte ambiental, econòmic i social. Per això, s’han programat una gimcana familiar, un itinerari sensorial i un debat a la ràdio municipal. Per identificar els hàbits, les necessitats i les opinions dels paretans i paretanes s’han distribuït qüestionaris de forma presencial, a través d’enquestadors a peu de carrer, i en línia, en els canals de comunicació municipals. Paral·lelament, també s’han entrevistat persones vinculades a la Taula de Medi Ambient i Canvi Climàtic i a representants dels grups polítics municipals. 

 

Un municipi més verd i sostenible 

D’aquesta primera fase en destaquen algunes valoracions majoritàries entre les persones enquestades. Principalment, hi ha una demanda creixent d’espais per a passejar i tenir contacte amb la natura. La majoria creu que cal integrar més zones verdes al municipi per millorar la qualitat de vida. Es marquen com a prioritàries la connexió de Gallecs i l’entorn fluvial i la preservació i regeneració de la llera. En el riu i el seu entorn hi ha reticència a desenvolupar-hi actuacions molt cares o intervencionistes. En canvi, les actuacions senzilles, sensibles i que permetin un ús respectuós de l’entorn generen un alt grau de consens. En general, el riu es percep com a un espai abandonat i es dóna preferència a la preservació de la flora i la fauna de la zona i a limitar l’accés de persones i mascotes estrictament al passeig Fluvial. També es coincideix en el parer de delimitar els espais de l’entorn del riu amb arbrat. Finalment, es reclama un augment de les accions d’educació i conscienciació ambiental de la zona per fomentar accions i hàbits sostenibles i prevenir accions incíviques, especialment l’abocament de residus. Així mateix, des de l’entorn escolar es proposa arranjar espais per poder organitzar-hi activitats educatives. 

 

Propostes complementàries per protegir i gaudir del riu 

La segona fase del procés participatiu ha consistit en la votació de tres propostes. En total, s’han comptabilitzat 667 vots vàlids. El vot de la ciutadania s’ha dividit en dues propostes majoritàries. El 47,87% dels votants (319 vots) prefereix que el Tenes sigui un paratge natural reservat als animals i a la vegetació. Es contempla que l’accessibilitat per a la ciutadania i les mascotes estigui limitada al passeig Fluvial. El 43,33% (289 vots) opta per permetre la convivència de la fauna i la flora i de les persones i incidir en restaurar i preservar la biodiversitat. Es planteja connectar el marge dret del riu amb l’Eixample, el Barri Antic i la zona esportiva, fer que la riba dreta i el Parc Fluvial siguin la zona d’accés de persones i mascotes. En canvi, només el 8,09% dels votants (54 vots) desitja un parc urbà i urbanitzat a la vora del riu amb la construcció d’estructures per a usos diversos. El 0,75% restant correspon a 5 vots en blanc. 

 

Una ciutadania compromesa amb el medi ambient 

La regidora de Medi Ambient i Urbanisme, Rosa Martí, explica que les dues propostes votades per a la majoria són complementàries i coincideixen amb les prioritats i les necessitats majoritàries de la ciutadania exposades a les enquestes de la primera fase. En aquest sentit, la regidora apunta que “l’actuació que caldrà fer al riu ha de ser molt respectuosa i ha de permetre a la ciutadania poder-ne gaudir, pensem que aquest és l’esperit global del resultat del procés de participació”. Pel que fa a la primera fase, la regidora en fa la valoració següent: “De l’enquesta en destaca el fet que molta gent considera que l’entorn del riu és un lloc on passejar, que valora el potencial ecològic i paisatgístic de Gallecs i de l’espai fluvial, i que les tres paraules amb què es descriu l’entorn del riu actualment són ‘abandonat’, ‘desagradable’ i ‘poc accessible’, la qual cosa ens mana a una actuació prioritària i amb el mínim impacte”. La regidora subratlla l’alta participació i la implicació dels paretans i paretanes en el projecte del riu i celebra l’espai de debat i reflexió que s’ha obert al municipi. Properament, l’Ajuntament donarà a conèixer el calendari d’execució de les diferents fases del projecte de recuperació ecològica, paisatgística i social de l’espai fluvial d’acord amb els resultats del procés de participació ciutadana. L’Estudi Martí Franch (EMF), guanyador del concurs públic, desenvoluparà el projecte.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

De la mà de veïns i veïnes que trepitgen el territori, amb sensibilitat i estima pel paisatge, els vuit autors han treballat en aquesta publicació que dona testimoni de la riquesa natural i paisatgística i de la diversitat del riu.

Article

Montmeló disposa d’un servei públic d’abastament des de 1957 amb un model de gestió directa de forma continuada. L’any 2015 es posava en funcionament el dipòsit del Turó de la Bandera de Montmeló que va permetre millorar el subministrament d'aigua a Montmeló i Parets. Les obres, acordades en un conveni entre el Govern català i els dos ajuntaments l'any 2009, van anar a càrrec de l'empresa ATL, concessionària de la Generalitat.

Notícia

A Bigues i Riells del Fai, el projecte Llegim el Riu vol impulsar la participació ciutadana per millorar l’estat dels rius. Aquest dimarts s’ha fet una jornada emmarcada dins la programació per celebrar el Dia de la Terra.

Butlletí