Els reptes de la Barcelona present i futura

De la visió urbanística i pragmàtica de Bohigas, a la visió sistèmica i de model de Guallart
Redacció
12/11/2012 - 00:00

El passat 6 de novembre, a la sala Àgora del CosmoCaixa, va tenir lloc la sessió .tecno d'Ecotendències CosmoCaixa dedicada als reptes de la ciutat del futur. Ecotendències és un espai de divulgació, reflexió i debat sobre els reptes ambientals actuals i futurs, impulsat per l'Obra Social "la Caixa".

La sessió dedicada a plantejar els reptes de la ciutat present, ciutat futura va consistir en un cara a cara entre l'urbanista Oriol Bohigas i l'actual arquitecte en cap de l'Ajuntament de Barcelona, Vicente Guallart, amb la moderació del periodista Xavier Graset.

Els dos professionals van fer confluir les seves visions contrastades sobre la Barcelona del segle XXI. L'urbanista Oriol Bohigas encetava l'acte afirmant que l'urbanisme, en el fons és una manifestació política, no és natural i subratllava la idea que 'la ciutat ha de reciclar espais i funcions abans de créixer'. En Vicente Guallart, per la seva banda, destacava que la ciutat és sostenibilitat, que cal reinventar la ciutat novament a partir de la fusió de l'urbanisme tradicional amb el moviment ecològic, tot fent-hi intervenir les tecnologies de la informació. 'La integració d'aquest procés aconseguirà rehumanitzar la ciutat, tot eliminant la mobilitat obligada i creant barris híbrids amb mixticitat d'usos'.

Respecte la concepció de la ciutat com a generadora d'energia, Guallart insisteix que 'cal reprendre la idea de la ciutat com a productor'a, fent un paral·lelisme amb els gremis de la ciutat medieval o les fàbriques de la ciutat industrial, mentre que Bohigas recordava que 'la finalitat d'una ciutat no és d'autoabastir-se sinó de respondre a les necessitats del grup social que hi viuen i crear-hi un medi habitable'.

 

Per recuperar el més destacat de la sessió podeu consultar l'storify creat adhoc per Ecotendències CosmoCaixa.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí