Els riscos associats a l'energia, un repte que hem d'encarar immediatament

Sostenible.cat

29/10/2010 - 00:00

Sota el nom "Energia, economia i seguretat: vincles estratègics", ha tingut lloc aquest 28 d'octubre, a la seu del Col.legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (CETIB) la presentació de l'Informe 2010 de l'Observatori del Risc, un treball coordinat per Josep Cercós, director d'aquesta talaia de coneixement de l'Institut d'Estudis de la Seguretat (IDES). L'informe recull les reflexions de tretze autors experts en energia i la relació que s'estableix entre aquesta i qüestions tan complexes com la seguretat; l'economia; el subministrament, l'estalvi i l'eficiència energètics; la salut o els riscos associats que comporta la nostra despesa energètica constant, a escala mundial i local.

Com es sol comentar, es podria dir més alt però no més clar. Les paraules de dos dels autors d'aquest l'informe, l'enginyer industrial Jordi Dolader, actualment president de la consultoria internacional especialitzada en el sector energètic Mercados EMI, i el professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli de la Universitat de Barcelona, Mariano Marzo, han estat clares i precises. Estem en un impasse a nivell global en gairebé tots els àmbits, especialment en l'ambiental, l'energètic, el social i el financer, i calen decisions polítiques valentes i contundents que redrecin l'arca cap a un mar en calma si no volem estavellar-nos en un futur proper.

Un futur encara fòssil
La situació és la següent: ara per ara, el 30 per cent de la població mundial gasta el 70 per cent del total de l'energia produïda, però el repartiment canviarà de forma inevitable. Cap el 2030 es calcula que hi haurà uns 8.200 milions d'habitants a la Terra (ara som al voltant d'uns 7.000 milions), dels quals el 22 per cent (en lloc del 16 per cent actual) procediran d'Àfrica, Amèrica llatina i Orient Mitjà. Des d'avui fins al 2030 s'estima que l'increment de la demanda energètica serà d'un 1,8 per cent anual. El creixement econòmic més important es produirà a l'Àsia, especialment a la Xina, però també a l'Índia. Tot i que les energies renovables es desenvoluparan força fins aquest any de referència i millorarà l'eficiència tecnològica, el consum mundial de combustibles fòssils continuarà creixent i, segons s'expressa literalment en l'informe, seguirà xuclant més del 80 per cent de l'energia primària consumida a tot el món.

Canviarà l'ordre econòmic mundial
L'energia, com ha recalcat Dolader, torna a tenir avui més valor geoestratègic que mai, i la cosa anirà in crescendo. El petroli i el gas, que avui ens són absolutament imprescindibles, estan en mans de països que els faran servir cada cop més com a moneda de canvi, cosa que pot modificar l'ordre econòmic mundial de forma radical. Els "amos de la barrica", com ha assenyalat Marzo, tenen la paella pel mànec i juguen en un mercat amb cada cop més demanda però menys producció, un esbiaix que només es podria corregir si en vint anys fóssim capaços de generar el petroli de sis "Aràbies Saudites". No se sap si en seríem capaços, però, si poguéssim, quin preu hauríem de pagar per aconseguir-ho? Quants vessaments més com els del golf de Mèxic?

Estem preparats per renunciar a la nuclear?
Cal que tots prenguem consciència de què ens hi estem jugant. Tant els governants com la societat civil hem d'aprendre a definir quines són les nostres prioritats i què estem disposats a fer per assolir-les. Cal establir cap a quin model de societat volem i podem anar i acceptar que caldran retallades de consum considerables. L'aposta per unes o altres fonts d'energia serà determinant, però haurem de ser realistes. Tal com ha dit el vicepresident de l'IDES i degà del COEIC, Joan Vallvé, de cada deu bombetes enceses, sis ho fan gràcies a l'energia nuclear. Si hem de disminuir el consum d'un petroli que és cada vegada més car, les renovables representen encara un percentatge mínim a nivell mundial i, segons quines fonts d'energia no ens agraden, caldrà que estiguem disposats a apagar moltes d'aquestes deu bombetes. Ho estem?

Més:
L'Observatori del Risc és una iniciativa de l'Institut d'Estudis de la Seguretat (IDES), una fundació privada sense afany de lucre creada pel Col.legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (CETIB) i el Col.legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya (COEIC) l'any 2001. El seu objectiu és " aprofundir en l'estudi del paradigma de desenvolupament econòmic i social en què estem vivint i que s'inscriu en el que coneixem com a globalització". Un nou escenari, diuen, "que ha generat grans oportunitats, però també riscos pregons que cal considerar inherents al procés de modernització de la societat industrial".

A Catalunya, els percentatges en quan a les diferents fonts d'energia són els següents:
Petroli 48,2%
Gas natural 24,9%
Nuclear 19,7%
Renovables 2,8%
Carbó 1,1%
Altres 3,3%

Els autors de l'Informe de l'Observatori del Risc 2010 "Energia, economia i seguretat: vincles estratègics", de l'IDES, són: Josep Cercós, Jordi Dolader, José Ignacio Pérez Arriaga, Mariano Marzo, Pere Torres, Arnau Queralt, Josep Maria Renau, Josep Lluís Pedragosa, Manel Medina, Rosa Gispert, Ricard Tresserras, Joan Ramon Rovira, José Luís Pérez Torres i Diego Torrente.

 

 

Etiquetes: