09/06/2005 - 00:00
Als 24 països membres de la Comissió General de Pesca del Mediterrani (GFCM),organisme afiliat a la FAO, ha entrat en vigor a partir d'aquest dilluns 5 de setembre un conjunt de normes per a protegir els recursos pesquers del Mediterrani. Entre les noves mesures figura la restricció de l'ús de dragues i xarxes d'arrossegament a profunditats majors de 1.000 metres. Una pràctica que amenaça els fràgils ecosistemes en els fons marins i les espècies de les quals s'alimenten peixos que viuen a menor profunditat.
Aquesta nova regulació, que aspira a protegir els hàbitats més fràgils i els recursos pesquers del Mediterrani ha estat conjuntament acceptada per tots els membres, entre els que està l'Estat Espanyol i ara hauran de ser reforçades a nivell estatal.
La normativa també obliga a modificar les xarxes utilitzades pels vaixells de d'arrossegament que hauran d'utilitzar xarxes amb una obertura mínima de 40mm perquè puguin escapar peixos en edat reproductiva i ajudar en alguna forma a altres espècies que en l'actualitat queden atrapades accidentalment en les xarxes.
La Comissió General de Pesca del Mediterrani, va acordar també crear un registre centralitzat de tots els vaixells de més de 15 metres d'eslora que estan autoritzats a pescar a nivell nacional. Segons Alain Bonzon, Secretari Executiu de la GFCM, el registre actuarà com un element dissuasiu per a la pesca il·legal i no reglamentada i ajudarà a controlar millor la pesca en la regió.
Més vigilància pel negoci de la tonyina Addicionalment, els països de GFCM han acceptat una major vigilància i l'obligació d'informar sobre el funcionament de les factories d'engreixament de tonyina. En aquest sentit un aspecte clau és controlar la aqüicultura basada en la captura, també coneguda com la tècnica d'engreix de tonyina. Es tracta d'un procés en el qual els peixos joves són capturats, tancats en granges i engreixats amb tècniques d'aqüicultura per la seva posterior comercialització. Aquesta tècnica està agreujant el problema de la sobrepesca i portant al límit el perill d'extinció de la tonyina vermella, ja que suposa incrementar la pressió sobre una població ja molt fràgil a causa de la sobreexplotació.
La FAO estima que la producció de tonyina vermella per aquesta tècnica és d'unes 25 000 tones anuals, enfront de les 10 000 tones de fa tan sol cinc anys. Els països on es concentra el major nombre d'aquestes 'granges marines' són Croàcia, Malta, Espanya i Turquia.Les noves mesures adoptades conjuntament amb la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT) inclouen controls més estrictes, establint un pes mínim per la captura de 10 kg.
Per saber més sobre l'impacte de la aqüicultura podeu consultar l'últim State of World Fisheries and Aquaculture de la FAO.
Aquesta nova regulació, que aspira a protegir els hàbitats més fràgils i els recursos pesquers del Mediterrani ha estat conjuntament acceptada per tots els membres, entre els que està l'Estat Espanyol i ara hauran de ser reforçades a nivell estatal.
La normativa també obliga a modificar les xarxes utilitzades pels vaixells de d'arrossegament que hauran d'utilitzar xarxes amb una obertura mínima de 40mm perquè puguin escapar peixos en edat reproductiva i ajudar en alguna forma a altres espècies que en l'actualitat queden atrapades accidentalment en les xarxes.
La Comissió General de Pesca del Mediterrani, va acordar també crear un registre centralitzat de tots els vaixells de més de 15 metres d'eslora que estan autoritzats a pescar a nivell nacional. Segons Alain Bonzon, Secretari Executiu de la GFCM, el registre actuarà com un element dissuasiu per a la pesca il·legal i no reglamentada i ajudarà a controlar millor la pesca en la regió.
Més vigilància pel negoci de la tonyina Addicionalment, els països de GFCM han acceptat una major vigilància i l'obligació d'informar sobre el funcionament de les factories d'engreixament de tonyina. En aquest sentit un aspecte clau és controlar la aqüicultura basada en la captura, també coneguda com la tècnica d'engreix de tonyina. Es tracta d'un procés en el qual els peixos joves són capturats, tancats en granges i engreixats amb tècniques d'aqüicultura per la seva posterior comercialització. Aquesta tècnica està agreujant el problema de la sobrepesca i portant al límit el perill d'extinció de la tonyina vermella, ja que suposa incrementar la pressió sobre una població ja molt fràgil a causa de la sobreexplotació.
La FAO estima que la producció de tonyina vermella per aquesta tècnica és d'unes 25 000 tones anuals, enfront de les 10 000 tones de fa tan sol cinc anys. Els països on es concentra el major nombre d'aquestes 'granges marines' són Croàcia, Malta, Espanya i Turquia.Les noves mesures adoptades conjuntament amb la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT) inclouen controls més estrictes, establint un pes mínim per la captura de 10 kg.
Per saber més sobre l'impacte de la aqüicultura podeu consultar l'últim State of World Fisheries and Aquaculture de la FAO.