Es constitueix la Mesa Territorial d’Adaptació al Canvi Climàtic de les Terres de l’Ebre

Font: COPATE

05/06/2017 - 15:47

Dimecres, 24 de maig, a la Universitat Rovira i Virgili al Campus Terres de l’Ebre, va tenir lloc la constitució de la Mesa Territorial d’Adaptació al Canvi Climàtic a les Terres de l’Ebre (en endavant MeTACC), en el marc del Projecte Life Clinomics

L’objectiu del Life Clinomics és augmentar la resiliència de les entitats locals mediterrànies a través de la intervenció en tres territoris: el Montseny, la comarca de l’Alt Penedès i les Terres de l’Ebre; i al voltant d’activitats econòmiques significatives: el turisme, agricultura, pesca i explotacions forestals. El projecte compta amb una primera fase de diagnosi, on s’estudien els efectes del canvi climàtic en el territori, impactes i vulnerabilitat. Tot seguit, mitjançant els òrgans de la MeTACC i les Meses Sectorials d’Agricultura, Pesca, Turisme i Social, s’elaborarà una estratègia i plans d’acció per a l’adaptació al Canvi Climàtic i s’escolliran dos accions il·lustratives per territori per ser implementades, és a dir, un total de 6 en el conjunt dels tres territoris. Tot plegat s’acompanyarà de les accions necessàries per comunicar i difondre el projecte a la societat. 

El projecte està impulsat per l’ens gestor de la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre, el COPATE, i és liderat per la Diputació de Barcelona ja que també en forma part la Reserva de la Biosfera del Montseny, juntament amb els socis: l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la Cambra de Comerç de Barcelona, UGT, Comissions Obreres de Catalunya i Unió de Pagesos. 

El procés participatiu del Life Clinomics a Terres de l’Ebre és dirigit per l’empresa d’estudis sociològics i de mercat Ceres, qui ha exposat les diferents fases del procés i ha remarcat que per tal de donar viabilitat al procés d’adaptació al canvi climàtic cal que les propostes sorgeixin des de dins, que la societat i els agents implicats siguin qui les dibuixin.

Josep Aragonés, director del COPATE i coordinador de la Reserva Biosfera, ha ressaltat els dos punts a favor que tenim: “D’una banda, l’existència d’equips de treball i experts al territori en matèria d’investigació per al canvi climàtic, i d’altra, una societat cada cop més articulada i compromesa.” També ha ressaltat el treball en xarxa que permet el fet de ser un territori Reserva de la Biosfera, i la prova n’és la col·laboració estreta amb la Reserva del Montseny. 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Granollers, en col·laboració amb el Consorci Besos Tordera (CBT) participa en el projecte KNOWING de l’Horizon Europe, per impulsar actuacions d'adaptació i resiliència davant les inundacions pluvials i fluvials, identificades en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i en el Pla de Resiliència Urbana de Granollers.

Acte
Notícia

L’Ajuntament de Tortosa i Aigües de Tortosa participen en un projecte LIFE que generarà energia hidroelèctrica amb la pressió de l’aigua.

Butlletí